Državno prvenstvo v reliju: In državni prvak je …?

16. 10. 2023 | Matjaž Korošak
Deli

Na reliju Soška dolina je sicer zmagal Rok Turk s sovoznico Blanko Kacin, toda naslov državnega prvaka sta z drugim mestom predčasno osvojila Marko Grossi in Tara Berlot. Tudi v najmočnejši diviziji 2 je državni prvak znan – to je postal Mark Škulj s sovoznico Pio Šumer.

Še en reli sicer čaka letos posadke (reli Idrija), ki vozijo v slovenskem državnem prvenstvu, toda najpomembnejši naslovi so torej podeljeni. Na tretji izvedbi relija Soška dolina, kjer so morale posadke v soboto prevoziti dokaj kratkih 85 km hitrostnih preizkušenj, sta sicer suvereno slavila Rok Turk in Blanka Kacin (Hyundai i20 Rally2), ki sta dobila vse hitrostne preizkušnje in si z odlično predstavo privozila velik obliž na odstop v Novi Gorici. Toda že drugo mesto je bilo za Marka Grossija in Taro Berlot (Hyundai i20 R5) več kot dovolj za tako želen prvi naslov Portorožana v karieri.

Turku in Kacinovi so letošnji naslov bolj ali manj odnesle tehnične težave, toda tudi Grossi in Berlotova sta se serijskemu prvaku postopoma približevala. Drugo sezono se gledalcem torej končno spet obeta zanimiv dvoboj, saj oba voznika Hyundaiev napovedujeta izenačen boj za vrh.

Klemenčič prehitel Škulja na tretjem mestu, toda naslov prvaka ...

Tretja sta bila v soboto Mitja Klemenčič in Vili Ošlaj (Škoda Fabia R5), ki sta prav na zadnji preizkušnji prehitela Marka Škulja in Pio Šumer (Opel Corsa Rally4), od katerih sta bila na koncu hitrejša za pičle 2,8 sekunde … Škulj je sicer spet zmagal v diviziji 2 in prav tako že pred zadnjim relijem v Idriji potrdil svoj prvi naslov državnega prvaka.

V prvi peterici je bil še Darko Peljhan (VW Polo Proto), ki s sovoznikom Matejem Čarom v skupni razvrstitvi državnega prvenstva še drži drugo mesto, ki ga bo zagotovo želel obdržati na nastopu pred domačim občinstvom v Idriji.

V diviziji 3 je vse odločeno, v diviziji 2 pa še ne

V diviziji 2 je v prvem delu relija vodil Jan Medved (Opel Corsa Rally4), a je bil nato Škulj vendarle zanesljivo hitrejši, lanski prvak tega razreda pa je odstopil na zadnji hitrostni preizkušnji. Za Škuljem sta bila uvrščena Borut Bratina s sovoznikom Lucijanom Vovkom in Mitja Glasenčnik s sovoznikom Matejem Pistotnikom (oba Peugeot 208 Rally4).

V diviziji 3 je bil prvak že pred tem relijem Vasja Miklavčič (Renault Clio R.S.), tokrat je reli z novo atraktivno predstavo dobil Jaka Valant s sovoznikom Markom Stoparjem (BMW M3). V diviziji 1 je slavil Domen Slejko s sovoznico Klaro Slejko (Opel Adam Cup), v skupni razvrstitvi pa pred zadnjim relijem v Idriji še naprej vodi Hrvat Vjekoslav Čičko (Renault Clio Rally5).

Preberite še: David Beckham ima v v svoji zbirki avtomobilov tudi te lepotce!

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol