Tak bo koledar nove sezone ... je Hrvaška tudi na njem?

FIA je sprejela prvi osnutek koledarja WRC (svetovno prvenstvo v reliju), ki še ni dokončen. Manjka kar nekaj znanih organizatorjev - Hrvaške (zaenkrat) še ni zraven

Tak bo koledar nove sezone ... je Hrvaška tudi na njem? (foto: Red Bull Media House) Red Bull Media House
10. 7. 2021

Kar nekaj začudenja je požel prvi 'draft' koledarja za naslednjo sezono, ko bodo trenutne dirkalnike 'prve lige' zamenjali hibridni modeli. Svet za motošport (WMSC) pri FIA je sprejel osnutek, kjer bo v zadnji fazi 13 relijev, trenutno pa je znanih 9 držav, ki so dobile organizacijo. In od teh imata termine določena le prva dva, Monte carlo (20-23.1.) in Ševedska (24.-27.02.), ki bo končno dobila novo središče v mestu Umeå, kakih 600 kilometov severno od prestolnice.

9 potrjenih, 4 čakajo

Sledijo potem Portugalska, Italija, Kenija, Japonska, Španija, Estonija in Grčija - ki je letos 'vskočila namesto odpovedanega relija v Čilu. Ja, dobro ste prebrali - medtom ko se Finska bori za svoje mesto, je Estonija že potrjena in medtem ko Nemčije zagotovo ne bo, je Grčija dobila potrditev za kar dve leti! Kandidati, ki še čakajo na obravnavo so tako Irska (asfalt), Finska (makadam) in - Hrvaška (asfalt), ravno tako pa še Avstralija (makadam) ali Nova Zelandija (makadam).

Kdo ima več možnosti je težko reči, si je pa sezono težko zamisliti brez Finske, zagotovo pa bo zraven vsaj še en asfaltni reli in tu ima Hrvaška verjetno več možnosti od Ircev zaradi dobrih ocen letošnje izvedbe. Južnomaeriških kandidatov (Argentine, Mehika) skoraj gotovo ne bo zraven zaradi pandemije. Toda zraven so seveda še bistveno drugačni interesi, kot zgolj športni ...

Nov promotor za ERC

WMSC je med drugim potrdil tudi novega promotorja evropskega prvenstva v reliju - od drugega leta naprej bo to Red Bullova podružnica oziroma WRC Promoter Gmbh, ki ima tako pod seboj kar štiri prvenstva - evropsko in svetovno prvenstvo v reliju in relikrosu.