Trojica favoritov končno na vrhu

8. 1. 2020 | Jure Šujica
Deli

Med avtomobilisti brez presenečenj, med motociklisti še naprej navdušuje Ross Branch.

Za nami je še četrti dan letošnjega Dakarja in dirkači se počasi že bližajo prostemu dnevu za počitek, ki bo v soboto v Riyadhu. Ne glede na to pa se zaenkrat ne zaustavljajo. A če je včerajšnji dan minil v znamenju številnih težav in odstopov, so imeli danes tekmovalci na 672 kilometrov dolgi etapi med Neomom in Al-'Ulo precej več sreče. Med avtomobilisti to še posebej velja za Francoza Stephana Peterhansla, ki je danes osvojil tudi svojo prvo letošnjo etapno zmago.

Pravzaprav se je danes prvič pripetilo, da so med avtomobilisti prva tri mesta po prihodu v cilj zasedli trije veterani, glavni trije favoriti za končno zmago. Poleg Petrehansla še včerajšnji zmagovalec Carlos Sainz in pa Nasser Al-Attiyah. Slednji bi se sicer z današnjim drugim mestom lahko Sainzu v skupnem seštevku približal na vsega tri sekunde zaostanka, a so mu komisarji dirke po včerajšnji etapi dodelili kazen treh minut zaradi oviranja tekmecev navkljub opozorilom prek sistema sentinel.

A tudi Peterhanslova današnja zmaga nikakor ni bila lahka. Na 286. kilometru, tik pred začetkom speciala je namreč zapeljal 1,5 kilometra z začrtane poti in izgubil vso prednost, priborjeno v prvem delu etape. V skupnem seštevku se je sicer z današnjo zmago prebil na tretje mesto. Nekoliko slabši rezultat je danes dosegel Fernando Alonso, ki je kljub temu, da ni imel težav s tehniko, cilj prečkal 26 minut za vodilnimi in v skupnem seštevku padel na 20. mesto.

Med motociklisti na letošnjem Dakarju še naprej spremljamo prevlado Hondinih dirkačev pred vozniki KTM. Če je včeraj kot prvi skozi cilj etape pripeljal Ricky Brabec, je danes to uspelo njegovemu moštvenemu kolegu Joseju Ignaciu Corneju Florimu pred moštvenim kolegom Kevinom Benavidesom. Brabec je bil peti, a je zaradi majhnega zaostanka ostal v skupnem vodstvu. Vzpodbudno je, da je tudi danes najboljšo uvrstitev za KTM s tretjim mestom prispeval lanskoletni novinec Ross Branch, ki tako še naprej kaže odlične predstave.

Simon Marčič po tehničnih težavah z izgubljeno matico na tretji etapi ostaja v lovu na čim višja mesta. Ne le to, z 62. mestom v skupnem seštevku je dosegel tudi najboljši rezultat na letošnji dirki. To je bilo sicer dovolj za 10. mesto v kategoriji Originals, v kateri je z današnjim rezultatom pridobil tudi pet mest v skupnem seštevku in se tako prebil do 20.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"