Veselje v Peugeotu in KTM-u: obe znamki zasedli vse tri stopničke na reliju Dakar 2017

14. 1. 2017 | Matevž Hribar
Deli
Veselje v Peugeotu in KTM-u: obe znamki zasedli vse tri stopničke na reliju Dakar 2017 (foto: Marcin Kin / KTM Media Library)
Marcin Kin / KTM Media Library

V Buenos Airesu se je zaključil reli Dakar. Dirkači s Peugeoti in KTM-i niso dopuščali presenečenj, saj so v razredu avtomobilov in motociklov zasedli vsa tri prva mesta.

Po odstopu Tobyja Pricea je bilo jasno, da bo letos na Dakarju zmagal nov obraz, saj sta najboljša dirkača zadnjega desetletja, Cyril Despres in Marc Coma odložila motoristično dirkaško čelado na polico. Po 12 etapah se je v Buenos Airesu (oziroma na koncu hitrostne preizkušnje na zadnji etapi) veselil Priceov moštveni kolega, Britanec Sam Sunderland (KTM), ki je s tem postal prvi Britanec, ki je kdajkoli zmagal na tej dirki. Za KTM je to že šestnajsta (16!) zaporedna zmaga na tem reliju.

Sam Sunderland: »Neverjetno. Ko sem prevozil ciljno črto, so me oblila vsa čustva. Breme, ki sem ga nosil na ramenih v zadnjem tednu, ko sem vodil na dirki, je bilo res težka. To je prvi Dakar, ki sem ga dokončal in da mi je uspelo še zmagati, je res noro. Nimam besed.«

Drugo mesto je po tem, ko je lansko leto odstopil, zasedel bivši svetovni prvak v razredu MX3, Mathias Walkner. Najbolj napet boj se je zadnji dan odvijal med Adrienom van Beverenom (Yamaha) in Gerard Farresom (KTM), saj sta zadnjo etapo odpeljala v natančno enakem času; na koncu je tretje mesto zasedel slednji. Van Beveren je boj za stopničke izgubil včeraj, ko je dobil enominutni kazenski pribitek zaradi prehitre vožnje.

V razredu avtomobilistov je zmagal Stephane Peterhansel (Peugeot) – že trinajstič v svoji karieri; šest zmag je dosegel z motociklom, sedem pa z avtomobilom. Za primerjavo: Michael Schumacher je v F1 dosegel sedem zmag, Valentino Rossi v MotoGP devet, prav toliko Sebastien Loeb v prvenstvu WRC. Prav Loeb je bil največji Peterhanslov tekmec – na koncu je bil drugi, Cyril Despres, prav tako s Peugeotom, pa je bil tretji.

V razredu štirikolesnikov je zmagal Rus Sergey Karyakin z Yamaho (Yamahe so se v tem razredu uvrstile od 1. do 6. mesta!), med dirkači v tovrnjakih pa je slavil Eduard Nikolaev s Kamazom.

Matevž Hribar
foto: Marcel Kin / KTM Images

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja