VIDEO: Tanakov čudežni "Titanak"

7. 3. 2015
Deli

Prvi dan relija za SP po Mehiki ne zaznamovala le nesreča Otta Tanaka, v kateri je njegova Fiesta pristala vodi, temveč tudi delo mehanikov M-Sporta.

Med zaviranjem na zelo neravni cesti so popustile prednje desne obese in Fiesta se je zvalila po bregu v vodo. "Ko si v vodi, ko se v resnici boriš za svoje življenje in ko ta boj dobiš, to je res nepopisen občutek," je bil vzhičen Tanak. "Avto je potonil v le nekaj sekundah, odpel sem pas, težave pa sem imel s priključkom interkoma, ki me je vlekel pod vod," je še dodal.

Tanak in sovoznik Molder sta morala do obale odplavati le 5-6 metrov, a sta povedala, da je bilo to v polni dirkaški opremi in mrzli vodi zelo težko. Molder je bi ob tem celo toliko prisben, da je iz avta rešil tudi knjigo z zapiski ceste ('radar').

Fordovci so takoj poslali potapljače, ki pa v mrzli in umazani vodi avta niso našli. A po 10 urah so avto vendarle dvignili in ga odpeljali v servisno cono. Tam je M-Sportovim mehanikom uspel čudež: v le treh urah so zamenjali menjalnik, posodo za gorivo, turbinski polnilnik, hladilni sistem, elektroniko, zavore, obese in popravili karoserijo in zamenjali sedeže. Ob tem so še razdrli in osušili motor in Tanak je na zaprto parkirišče ob koncu dneva zapeljal tik pred iztekom dovoljenega časa.