WTCC: Porto

18. 7. 2007
Deli

Po ulicah Porta so ponovno hrumeli dirkalniki. Po skoraj pol stoletja za formulo ena so se za portugalsko čast borili dirkalniki WTCC. Najuspešnejši so bili pri Chevroletu, saj so prvič dosegli kar trojno zmago, prvič letos pa je na najvišji stopnički stal tudi Andy Priaulx.

Ozka mestna steza v Portu je z umetnimi ‘šikanami’ poskrbela za kar precej poškodb, na srečo le dirkalnikov. Organizatorji bodo morali do prihodnje sezone postoriti še marsikaj, predvsem bodo morali ‘šikane’ narediti bolj trdne (kupe gum so dirkači hitro premaknili) pa tudi podlaga bi bila lahko boljša. Zaradi betoniranja razpok so morali prestaviti letošnje nedeljsko ogrevanje. Tudi umikanje razbitih dirkalnikov s steze za bob, kot bi lahko rekli tej ozki stezi, jim ni šlo najhitreje. A Porto je prvič gostil dirki, zato bo naslednjič zagotovo bolje.

Ozka steza je že na treningih zah­tevala kar nekaj razbitih dirkalnikov, praktično vsak dirkač pa je na gumah, ki so igrale vlogo ‘šikane’, odlomil vsaj ogledalce. Zanimiv primer s kvalifikacij se je zgodil Alfinemu Jamesu Thompsonu, ki je v ‘šikani’ precej poškodoval dirkalnik, a ga manjkajoči blatnik in odtrgano vpetje desnega prednjega kolesa nista zmedla in je pri izhodu iz dvoj­nega ovinka prestavil v četrto, nato v peto prestavo in nekaj sto metrov kasneje na ciljni črti dosegel svoj najhitrejši krog kvalifikacij.

Bilo je kar precej incidentov (trk Colciaga v Porteira, ki je skoraj zanetil pretep, bo prei­skovala FIA), mimo vseh pa so se Chevroleti na kvalifikacijah odpeljali do zgodovinskega (pred)uspeha: prvih treh startnih mest. Ozki Lacettiji so se med ograjami Porta najhitreje znašli tudi na dirki, kjer so Menu, Huff in Larini s starta odpeljali do prve Chevroletove trojne zmage v tem točkovanju.

Chevrolet bi lahko na drugi dirki, na kateri je prvih osem startalo v obrnjenem vrstnem redu, kot so se zvrstili v cilju prve dirke, dosegel veliko več kot samo tretje mesto Menuja, saj je Larini po lastni napaki odstopil le krog pred koncem, še krog prej pa je enako napako pri zaviranju naredil tudi Huff. Tisti, ki so pričakovali procesijo do cilja, so se zmotili, saj je bilo na drugi dirki kar nekaj prehitevanj. Tudi za zmago! Andy Priaulx je izkoristil napako Joerga Müllerja in prevzel vodstvo ter ga zadržal do cilja. To je bila šele njegova prva letošnja zmaga! V igri za naslov je spet gneča, v najboljšem položaju pa so BMW-jevi in Chevroletovi dirkači. Še bo napeto.

Porto (Portugalska)

Rezultati prve dirke, 13 krogov:

1. Menu (Chevrolet), 2. Huff (Chevrolet), 3. Larini (Chevrolet), 4. Tarquini (Seat), 5. Muller (Seat), 6. Coronel (Seat), 7. Priaulx (BMW), 8. Müller (BMW) …

Rezultati druge dirke, 13 krogov:

1. Priaulx (BMW), 2. Müller (BMW), 3. Menu (Chevrolet), 4. Coronel (Seat), 5. Muller (Seat), 6. Farfus (BMW), 7. Tarquini (Seat), 8. Corthals (Seat) …

Vrstni red voznikov:

1. Müller 58, 2. Farfus 56, 3. Priaulx 56, 4. Muller 39, 5. Menu 38, 6. Larini 38. 7. Tarquini 35, 8. Thompson 26, 9. Huff 22, 10. Porteiro 21 …

Vrstni red moštev:

1. BMW 167, 2. Seat 124, 3. Chevrolet 111, 4. Alfa Romeo 57

Mitja Reven, foto: FIA WTCC

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja