7 avtomobilskih ikon iz 60 let, ki ne bodo šle v pozabo

Šestdeseta minulega stoletja veljajo za eno najbolj nepozabnih obdobij v avtomobilistični zgodovini. Številni modeli iz tistega časa so se uspeli zapisati med nesmrtne, bodisi zaradi svojega markantnega izgleda, neverjetnih voznih karakteristik ali novih mejnikov hitrosti. Pa si poglejmo nekaj najbolj brezčasnih.

7 avtomobilskih ikon iz 60 let, ki ne bodo šle v pozabo (foto: Profimedia) Profimedia
8. 3. 2022

Šestdeseta leta so se začela s proizvodnjo manjših hitrih avtomobilov, ki so bili pravo nasprotje okornim limuzinam tistega časa.  Ferrari, Lamborghini in številne dandanes prestižne znamke so prav po zaslugi športnih lepotcev utrdile svoj primat na avtomobilističnem trgu. Druga polovica šestdesetih pa je bila v nasprotju s prvo era ameriških »musel car-jev«, ki je obrodila številne avtomobile, ki so kasneje tekmovali z evropskimi športnimi lepotci.

1964 Ford Mustang

Le malo je avtomobilov, ki so tako zaznamovali avtomobilistično zgodovino, kot 1964 Ford Mustang. Zahvaljujoč neverjetni moči motorja in presunljivemu videzu je bil že za svojega časa eden najbolj zaželenih lepotcev na cesti, ki še danes velja za mojstrovino svojega obdobja. Bil je dostopen in dojemljiv za prilagoditve, tako še danes velja za enega najbolj priljubljenih klasičnih avtomobilov vseh časov.

1964 Pontiac GTO

Pionir ere muscle carjev velja za enega najboljših ameriških avtomobilov iz obdobja 60' let. Avtomobil, ki je bil sprva le opcijski paket za luksuznega Pontiac LeMansa, namesto prvotno načrtovanih 5 tisoč avtomobilov pa so jih prodaji 32,450. V svojem času je 1964 Pontiac GTO s 6340 ccm V8 motorjem in štiristopenjskim ročnim menjalnikom, veljal za enega najmočnejših, njegove vizualne lastnosti pa so ga povzdignile med najbolj zaželene avtomobile minulega stoletja.

1963 Shelby Cobra

Čeprav je ameriški dirkač Carroll Shelby v svojem življenju sodeloval pri izgradnji številnih avtomobilov, Cobra 1963 velja za enega najbolj znamenitih. S svojo obliko in zmogljivostjo je uresničil želje vseh vpletenih: Shelby si je zaželel hitrosti, Ford pa avtomobil, ki bo lahko tekmoval s Corvetto. Motor s skoraj 500 'konjskih moči' in aerodinamično obliko je svoj čas dobival številne dirke, s svojo pojavnostjo pa navdahnil celotno športno in avtomobilistično ero. 

1963 Aston Martin DB5

Avtomobil, ki mu je neskončnost zagotovil sam James Bond, se je pojavil v filmu Goldfinger s Seanom Conneryjem v glavni vlogi. Zmes britanske elegance in moči, četudi brez Q-jevih neverjetnih napravic, je v hipu navdušila ljubitelje jeklenih konjičkov širom po svetu. Avtomobil, ki je v svojem času veljal za enega najhitrejših na cesti, je dosegel hitrost do 230 km/h.

1967 Lamborghini Miura

1967 Lamborghini Miura je avtomobil, ki je Lamborghinije proslavil v svetu kot eno najbolj prestižnih športnih avtomobilističnih znamk. Znamka je na trg vstopila prav v 60' letih minulega stoletja, zaradi splošnega odobravanja športnega kupeja Miure s sredinskim motorjem in pogonom na zadnja kolesa pa se je zavihtela med gonilne sile evropske športno-avtomobilistične industrije. Miura 1967 je bil svoj čas pravi preboj na področju moči in oblikovanja ter velja za enega prvih super avtomobilov.

1965 Lotus Elan

Lotus Elan morda ni eden najbolj prepoznavnih, svoj čas pa je bil brez dvoma eden najbolj priljubljenih po zaslugi izjemne moči in dizajna. Dokaz, da se strup skriva v majhni steklenički, je 1.6 litrski motor s 105 'konjske moči', pri le 680 kilogramih. S svojimi karakteristikami je postavljal meje lahkim in pametnim športnim avtomobilom, do 100 km/h pa je potreboval slabih 9 sekund. Lotus Elan je kasneje navdahnil Mazdo Miato in vrsto ostalih malih športnih avtomobilov.

1964 Porsche 911

Težko je najti bolj ikonični avtomobil kot je Porsche 911. Kljub sodobnim različicam je prav prva generacija tega modela simbol avtomobilističnega mojstrstva. Čeprav je 1964 Porsche 911 po današnjih standardih morda nekoliko šibak, je svoj čas veljal za enega najhitrejših na trgu. Še bolj bistven pa je stil, s katerim je Porsche vpisal eno najbolj znamenitih zgodb klasičnih športnih avtomobilov.