Poglejte, kaj bo nastalo iz odpadnih zračnih blazin!

23. 1. 2023
Deli

Pri izdelavi avtomobilov nastane precej odpadkov, nekaj teh lahko tudi ponovno uporabimo. Asics bo tako za izdelavo športne obutve uporabljal odpadne materiale Toyote. Bi tudi vi imeli takšne čevlje?

V zadnjih letih se je v avtomobilski industriji pojavil trend recikliranih materialov. Tako na karoseriji kot v kabinah različnih proizvajalcev lahko najdemo dele, ki so narejeni iz recikliranih plastenk, odpadnih ribiških mrež in drugih plastičnih izdelkov, ki so končali kot smeti. Tako proizvajalci privarčujejo na materialih in skozi proizvodni proces tudi manj obremenjujejo okolje. Japonci pa so naredili še korak dlje; odpadne materiale, ki nastanejo v avtomobilski industriji, so uporabili za izdelavo čevljev.

Uporabili bodo odpadni material

Moči sta tokrat združila Asics in Toyota. Slednja je tudi lastnik podjetja, ki izdeluje zračne blazine, ki v primeru prometne nesreče obvarujejo potnike pred udarcem v volan oz. armaturno ploščo. Pri izdelavi teh blazin nastane tudi nekaj odpadnega materiala. Ta tkanina je zelo trpežna in lahka, zato je kot nalašč za športne čevlje, ki jih izdelujejo pri Asicsu. Reciklirali pa bodo še en material; odpadno usnje od volanskih obročev. Ker je vodoodporno, je primerno za bolj izpostavljene dele obutve.

Odlične lastnosti

Trajnostni čevlji bodo trpežni, lahki in vodoodporni, poleg tega pa se bodo zaradi lastnosti uporabljene tkanine tudi oblikovali glede na obliko stopala kupcev. Da bodo ti vedeli, iz česa je izdelana njihova obutev, so v notranjost čevlja dodali tudi sliko napihnjene zračne blazine.

Tako bodo porabili manjše kose materiala, ki bi jih drugače zavrgli - ti so še vedno uporabni pri izdelavi čevljev, kjer imamo veliko malih površin. Toyota pa odpadnih materialov ne reciklira prvič. Iz odpadnega blaga in usnja namreč izdelujejo torbice, peresnice in druge manjše izdelke, ki jih prodajajo pod znamko Re-S.

Fotografije: promocijsko gradivo

Preberite še: Takšen avtomobil vozi Ilka Štuhec (Bi ji ga pripisali?)

Priporočamo tudi: Na pot le če je nujno: tu so aktualne zapore cest in zastoji

 

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu