Avtomobil sam prijavil voznico, ki je pobegnila s kraja nesreče

Sodobna tehnologija jo utegne včasih tudi zagosti.

Avtomobil sam prijavil voznico, ki je pobegnila s kraja nesreče (foto: Jure Šujica) Jure Šujica
7. 6. 2022

Prometne nesreče so del našega vsakdana, manjših, v katerih pride do kake odrgnine laka in počenega odbijača pa policija pravzaprav ne obravnava ali beleži v statistiko. So pa zato potrebne prijave prometnih nesreč vsaj upravljavcu cest, v kolikor je bila poškodovana cestna infrastruktura. In če tega ne storite sami, bo to namesto vas lahko storil avtomobil.

Nekako tako bi lahko opisali dogodek, ki se je pred kratkim zgodil v Hettenleidelheimu, manjšem nemškem mestu, ki se nahaja na polovici poti med Manheimom in Kaiserslauternom. V njem je 18-letna voznica zletela s ceste, pri tem poškodovala nekaj plastičnih obcestnih stebričkov, preden se je avtomobil nato zaustavil na travniku.

Vozilo v nesreči ni utrpelo večje škode, zaradi česar je mlada voznica nadaljevala s potjo. Se je pa zato aktiviral klic v sili, ki je o dogodku obvestil reševalce. Ti so posledično hitro prišli na kraj nesreče, kjer pa so naleteli zgolj na ostanke plastičnih stožcev.

Preberite še: Avtomobilska telematika: tehnologije, ki namesto nas pokličejo na pomoč

A ker je avtomobil izvedel samodejni klic v sili – sistem je od leta 2018 obvezen v vseh novih avtomobilih, naprodaj v Evropi – so policisti uspeli izslediti telefonsko številko SIM kartice, iz katere je bil klic narejen, s tem pa tudi avtomobil in mlado voznico, ki je povzročila nesrečo.

Neimenovana 18-letnica je tako od policistov prejela kazen za povzročitev in pobeg s kraja nesreče, drugi vozniki pa lekcijo in sicer to, da nas znajo sodobni avtomobili ne le rešiti iz težav, pač pa tudi 'potegniti' vanje – pa čeprav na način, ki bo prizadel zgolj naše denarnice.