Poglejte, kako mraz nagaja voznikom v najhladnejšem mestu na svetu! (video)

V Jakutsku, najhladnejšem mestu na svetu, boste s težavo kam na hitro skočili z avtomobilom.

Poglejte, kako mraz nagaja voznikom v najhladnejšem mestu na svetu! (video) (foto: Profimedia) Profimedia
7. 2. 2023

V ruskem Jakutsku, ki leži približno 450 kilometrov južno od arktičnega kroga, živi okoli 350.000 ljudi. Ti se soočajo z ekstremnimi temperaturami. Povprečna letna temperatura je namreč -8 °C, termometri pa so pokazali že tudi -64,4 °C. Mraz, sneg in led, ki so tam nekaj povsem običajnega pa povzročajo težave tudi lastnikom avtomobilom, saj tudi ti zamrznejo v takšnih razmerah.

Zimski spanec za avtomobile

Nekateri lastniki čez zimo zaradi vseh nevšečnosti ne uporabljajo avtomobilov. Iz njih vzamejo akumulatorje in počakajo do pomladi. Ob tako ekstremnih temperaturah zmrznejo tudi motorno olje in druge tekočine v avtomobilu. Ker je mrzel zrak redkejši, avtomobilom spustijo pnevmatike - te se zaradi mraza in stanja na mestu pogosto tudi deformirajo.

So vaše zimske gume po obdobju toplega vremena sploh še primerne za v sneg? Za vas imamo nekaj nasvetov

Pozabili ste ugasniti avto

Vsi si ne morejo privoščiti, da avtomobila ne bi uporabljali toliko časa. Nekateri imajo zato svoje jeklene konjičke parkirane v ogrevanih garažah. Določeni lastniki pa svojih avtomobilov celo zimo sploh ne ugasnejo - njihovi motorji brnijo od oktobra do aprila. V šestih mesecih tako porabijo precej goriva, kar predstavlja velik strošek, poleg tega pa je takšno početje neekološko.

Si odtalil avto?

Nekateri lastniki avtomobile odtalijo pred vsako vožnjo. Postopek lahko traja tudi več ur, pri tem pa uporabijo grelce, ponjave in električne odeje. Tega sta se lotila tudi Anatolij in Konstantin v spodnjem videu.

Nevarne ceste

Tamkajšnje ceste so zadnji kraj na svetu, kjer bi želeli, da bi se vam pokvaril avtomobil. Zaradi prostranosti pokrajine lahko pot iz enega mesta v drugo traja tudi več dni. Če se vam pokvari avtomobil, lahko zaradi nizkih temperatur tudi umrete. Zato je še toliko bolj pomembno, da so avtomobili, ki jih vozijo domačini, zanesljivi. Pogosto vozijo starejše modele ruske znamke UAZ. Ti so znani po zanesljivosti in trpežnosti v vseh razmerah.

 

Preberite še: Timi Zajc vozi to hitro avtomobilsko pošast, Domen Prevc pa se je pred časom poslovil od tega čudovitega starodobnika

Priporočamo tudi: To je 5 najbolj zanesljivih avtomobilskih znamk