In kaj vas vrže s tira na bencinski? Nek 'bonton' obnašanja obstaja ...

9. 2. 2024 | Nika Arsovski
Deli

Tudi pri tako na prvi pogled vsakodnevnem opravilu, kot je dolivanje goriva, je potrebno poznati nekaj pravil - pisanih in nepisanih.

Bencinske črpalke so bistvena postajališča na cesti, saj zagotavljajo gorivo za nemoteno delovanje naših vozil. A neprimerno obnašanje, velikokrat povsem nezavedno, lahko privede do pravega kaosa.

Prepoved parkiranja

Eno od glavnih pravil na bencinskih črpalkah je prepoved parkiranja za daljši čas. Bencinske črpalke so zasnovane za hitre postanke za dolivanje goriva, ne pa za parkiranje. Parkirna mesta so omejena in njihova dolgotrajna blokada povzroča nevšečnosti drugim voznikom, ki potrebujejo gorivo ali le nekaj potrebščin iz trgovine.

Profimedia

Če nekaj polijete, tega ne skrivajte

Nesreče se dogajajo in razlitja na bencinskih črpalkah niso izjema. Ne glede na to, ali gre za majhno kapljico goriva ali večjo nesrečo s tekočino, je ključnega pomena, da takoj obvestite osebje postaje. Razlitje goriva je lahko nevarno in takojšnje ukrepanje osebja zagotavlja, da se sprejmejo ustrezni varnostni ukrepi za obravnavanje in čiščenje, s čimer se prepreči morebitna nesreča ali škoda.

Nikoli ne blokirajte točilnega mesta za gorivo, ki ga vaš avto ne potrebuje

Blokiranje točilnega mesta za gorivo lahko povzroči nepotrebne zastoje na postaji. Vedno uporabljajte črpalko, ki ustreza vrsti goriva, ki ga potrebuje vaše vozilo, in ko je rezervoar poln ter plačate, nemudoma umaknite vozilo. To ne pomeni, da v ogledalu popravljate ličila ali opravite nujen klic, ne preverite novic na telefonu, medtem ko kolona vozil za vami postaja iz minute v minuto daljša.  Ampak čim prej speljete ... in vse to opravite na bližnjem parkirišču!

Profimedia

Motor ne sme delovati

Tudi če želite kabino še bolj greti ali ohladiti - motor avtomobila med točenjem ne sme delovati (zakonsko določeno). Na kar vas sicer opozarjajo table. Z delujočim motorjem namreč dvignete nevarnost  požara ali drugih nesreč. S tem boste varčevali tudi z energijo in zmanjšali emisije, za kar vam bo hvaležno tudi okolje.

ACE

Prepovedano kajenje

Eno najbolj temeljnih pravil na bencinskih črpalkah je prepoved kajenja. Bencinski hlapi so lahko vnetljivi in vsak vir vžiga, kot je cigareta, lahko povzroči katastrofalno nesrečo. A to ste zagotovo že vedeli!

Zaradi podobne nevarnosti (ki je sicer izredno majhna) je prepovedana tudi uporaba mobilnih telefonov v neposredni bližini točilnega mesta!

Polnilnice za električne avtomobile

Petrol

Polnilnice in polnilna mesta so označeni, in če polnilnica trenutno ni zasedena, to še ne pomeni, da lahko tam kar parkirate, četudi samo za nekaj minut. Če bo v tem trenutku nekdo želel polniti, bo mislil, da je polnilnica zasedena in obupano odpeljal naprej. Logika delovanja in polnjenja je pri teh avtomobilih precej drugačna. 

Glasnost glasbe

Vaš izbor glasbe je vaša stvar in poskrbite, da tako tudi ostane. Glasnost glasbe naj bo razumna, da ne motite drugih uporabnikov bencinske črpalke. Navsezadnje vsak rad posluša svojo glasbo.

Preberite še

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel