Noro na kakšne cene je treba računati ob nakupu (ali najemu) garaže! Preverite cene ...

''Glej fant, jaz ti ta avto 'šenkam', če mi poravnaš stroške, ki sem jih imel v zadnjih 15-ih letih z garažo v kateri sem ga hranil zate!''

In tako me je lastnik čudovitega youngtimerja prepričal, da je njegov avto vreden več, kot sem mu bil pripravljen ponuditi. Zaradi garaže!

Začelo se je nekako takole. Na uho mi je prišla informacija, da se v eni od ljubljanskih garaž skriva avtomobil, ki je visoko na seznamu tistih, ki si jih želim. Malo zaradi nostalgije in spominov, malo pa tudi zaradi dejstva, da je točno ta model navkljub svojemu dirkaškemu pedigreju, dobesedno izginil iz strani z avtomobilskimi oglasi. Naložba torej.

Najprej mala šola vrednosti ...

Tisti avto mi ni dal miru in kdor voha, ta tudi izvoha. Če dovolj dolgo vohljaš boš izvohal karkoli. Lahko izvohaš problem ali težavo, lahko izvhohaš poslovno priložnost, obstaja celo vrsta, ki izvoha tartufe.  So pa tudi taki, ki se dovolj vztrajno prepričujejo, da niso povsem zdravi in vohajo tako dolgo, da na koncu izvohajo celo bolezen. No, jaz sem vohljal tako dolgo, da mi je lastnik zgoraj omenejenga avtomobila od pričakovanj cepetajočemu pred avtom, potem ko sem mu dal nekoliko nesramno ponudbo, povedal stavek iz uvoda, ki si ga bom zapomnil za celo življenje.

tomažič

Garaža - 'must have' za ljubitelje young in oldtimerjev

Garaža! Brez nje, če si ljubitelj avtomobilov ali motociklov, ne moreš živeti. Ok, avtoveteranstvo se lahko za silo izvaja tudi s kakšnim boljšim nadstreškom, ampak vendar je nesporno, da so delavnice, lope, kozolci, nadstreški in podobno večinoma privilegij tistih, ki živimo ali v hišah, ali pa na nekoliko bolj ruralnih področjih. Tisti iz mesta pa so vsaj v tem smislu, navkljub dejstvu, da cene njihovih stanovanj dosegajo 5.000 evrov in več na kvadratni meter, pravzaprav siromaki.

Kajti, če želijo ali želimo imeti youngtimerja, motocikel ali pa zgolj zanesljiv dostop do parkirnega prostora, je treba kupiti ali najeti tudi garažo. In zdaj seveda vprašanje - koliko to v naši prelepi Sloveniji stane?

01 - Ljubljana z okolico

Vsakič, ko boste opazili oldtimerja z ljubljansko registrsko tablico, na vso moč zaploskajte. Kajti lastnik tega avtomobila je samo zato, da ga ima pod streho, verjetno porabil več denarja, kot je ta avto vreden. Za nakup garaže v prestolnici boste lažji vsaj za kakšnih 18 tisočakov, glavnina ponudbe se giblje okrog 25 tisočakov, v strogem centru mesta pa boste morali za garažo, iz katere bo štrlel zadek vašega Passata, odšteti 'bolnih' 50 tisočakov.

Nič kaj bolj žepu prijazen ni najem garaže. V Ljubljani boste za parkirno mesto v garažni hiši odšteli vsaj 60 evrov na mesec, za zaprt garažni boks pa lastniki želijo tudi do 120 evrov na mesec. Ampak pozor! To niso oglaševalske sanje, to je realizirana ljubljanska realnost.

tomažič

02 - Štajerska prestolnica

Mnogo bolje se piše ljubiteljem avtomobilov in motociklov tam okrog Maribora. Garžni boksi se prodajajo po cenah od 12 do 22 tisočakov, kar se zdi na dolgi rok mnogo bolj sprejemljivo kot je ljubljanska situacija. Imajo pa Štajerci drug, bolj resen problem. Zelo skromna ponudba garaž in parkirnih mest namreč. Če bi imel tovrstne ambicije, potem bi v Mariboru zgradil garažno hišo.

Skromna je na tistem koncu tudi ponudba garaž, ki so namenjene oddajanju, ugodnejše pa so cene, približno 60 evrov na mesec, si želi Mariborčan na mesec iztržiti za svojo garažo.

03 - V Celju očitno živijo razumni ljudje

Za garažo v Celju boste morali odšteti okrog 15.000 evrov, kar je glede na to, da gre za mesto, v katerem garažnih hiš ni na pretek, relativno razumen znesek. Morda je zaradi nekoliko bolj moderne zasnove stanovanjskih sosesk parkirna problematika manjša, kot je na primer v Ljubljani, posledično pa so cene garaž temu primerne. Za parkirno mesto je potrebno v Celju odšteti od 7.500 evrov naprej.

Glede na prodajne cene garaž in parkirnih mest, so pričakovano nižje tudi najemnine. Te znašajo od 50 do 75 evrov na mesec.

tomažič

04 - Gorenjci znajo ceniti resnično vrednost garaže

Na gorenjskem delu nepremičninskega garažnega trga, so garaže redke. In jasno tudi drage. Pri določanju cen za garaže namreč Gorenjci prav nič ne zaostajajo za ambicijami Ljubljančanov, saj želijo za zaprt garažni boks iztržiti okrog 25 tisočakov. Za parkrina mesta pa si lastniki pod našimi gorskimi vrhovi želijo od 6.000 do 16.000 evrov.

Najemnine so na tistih koncih zaradi skromne ponudbe celo dražje od tistih v prestolnici in segajo od 70 do 120 evrov na mesec.

tomažič

05 - Na obali

Slovensko primorje v smislu poseljenosti in infrastrukture ni najbolj mestno okolje, zato ljudje, ki tam živijo, večinoma spadajo med privligirance, v katerih družinah si lastijo kakšno lopo, delavnico ali kaj podobnega. Raj za ljubitelje avtomobilov in motociklov torej.

Vendar je slika povsem drugačna tik ob morju, kjer je tistih nekaj garažnih boksov in parkirnih mest, ki jih še niso spremenili v apartmaje, božjastno dragih. Za garažni boks boste iz računa postrgali vsaj 25.000 evrov, za parkirno mesto v eni izmed številnih novozgrajenih stanovanjskih elitnih sosesk pa okrog 15 tisočakov. Drag je tudi najem. Ta znaša od 70 do 150 evrov na mesec.

tomažič

07 - Dolenjci imajo občutek

Moj hiter pregled trga garaž in parkirnih mest je pokazal, da so garaže za nakup ali najem najugodnejše na Dolenjskem. Nekje do 15.000 evrov boste morali odšteti za garažni boks, parkirna mesta v varnih zaprtih garažnih hišah pa so na voljo že za sprejemljivih 6 tisočakov.

Z občutkom vas bodo Dolenjci 'olupili' tudi pri najemnini za garažo. Namreč, najemnine tam niso pretirano visoke in segajo nekje od 50 do 60 evrov na mesec.

tomažič

Epilog - spremenil bom ponudbo

Po tem, ko sem na hitro seštel stroške, ki jih je omenjal možakar iz uvoda, sem sklenil, da ga v ponedeljek pokličem in spremenim ponudbo. Kajti že dejstvo, da bo minilo polnih 15 let od zadnje registracije, v vseh teh letih pa je po zaslugi garaže ta avto ostal v relativno dobrem stanju, mi daje vedeti, da ima možakar popolnoma prav.

Zato ga bom vprašal, če mi proda garažo. Za avto je tako ali tako rekel, da mi ga 'šenka'.

Preberite še

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk