Česa niste vedeli o 'Rambo Lamb'u, pionirju luksuznih terencev, ki ga obožujejo hollywoodske zvezde

Ko je Lamborghini LM002 ugledal luč sveta so ga številni označili za pravi nesmisel, ne le zaradi njegove »odbijajoče« in nenavadne pojave, temveč neverjetne cene. Prav po zaslugi slednje je pristal v garažah tistih, ki so s svojo, nič kaj skromno, pojavnostjo želeli pustiti vtis na druge.

Česa niste vedeli o 'Rambo Lamb'u, pionirju luksuznih terencev, ki ga obožujejo hollywoodske zvezde (foto: Profimedia) Profimedia
1. 3. 2022

Lamborghini LM002 je bil svoj čas pravi avtomobilistični posebnež. Zaradi njegove drzne oblike nikjer ni ostal neopažen, zaradi svoje simbolike bogastva, pa je hitro postal priljubljen med diktatorji tretjega sveta, številnimi šejki in Hollywoodskimi zvezdniki. Ponosni lastnik je postal tudi Sylvester Stalone, zaradi česar se je avtomobila prijel kar naziv Rambo Lambo. Leta 1986 je cena Lamborghinija LM002 znašala, preračunano,140.000 evrov, zaradi majhnega številna proizvedenih avtomobilov, teh je bilo le nekaj več kot tristo, pa se je iz kontroverznega debija kmalu prelevil v močno zaželeno klasiko.

Ljubljenec arabskih šejkov za avanture v puščavi

Lamborghini je želel ustvariti terensko vozilo in si pridobiti zaupanje vojske, s čimer bi si lahko zagotovil donosen posel z vojaškimi vozili. Italijanski proizvajalec avtomobilov je pod karoserijo postavil ameriški V8 motor in upal na najboljše, a ni imel možnosti proti slovitemu Humveeju. Tudi v naslednjem poskusu, z Lamborghini Militaria 001 ni imel sreče. Tako se je odločil za temeljito prenovo podobe, pri čemer je imel v mislih predvsem bajno bogate šejke, ki so potrebovali trendovska in luksuzna vozila za vožnjo po puščavi. Rodil se je LM002.

Avtomobil z, za takratne čase, bizarnimi proporci, je bil svoj čas tretiran kot športno terensko vozilo z dodatnimi zadnjimi sedeži. Neverjetno težak, a hkrati tudi neverjetno močan. Pripravljen na ekstremne terenske pogoje, a obenem simbol luksuza na štirih kolesih. Tako je vozilo, ki je bilo svoj čas namenjeno vojski, dobilo udobno notranjost, ki so jo Italijani dopolnili z mehkim italijanskim usnjem.

Avtomobil primeren za debele denarnice

Pnevmatike LM002 so vse prej kot običajne in lastniki se morajo kar pošteno potruditi, da izbrskajo prave. Pnevmatike so izdelane izključno zanj, pred časom pa so jih pri Pirelliju celo umaknili iz prodaje. Če si želite zagotoviti svoje, se morate tako obrniti na Lamborghinija in na široko odpreti svojo denarnico.

Pred dobrim desetletjem je LM002 izgubil svoj čar (in vrednost), saj nihče ni natančno vedel, kaj bi z njim počel. Z vse večjo pojavnostjo SUV vozil pa se je tudi Rambo Lambu nasmehnila sreča, zanj boste tako danes odšteli več kot za novega Lamborghini Urusa. Prav zaradi njegove zgodovine in drzne zunanjosti ter ekskluzivnosti si je prislužil mesto v garažah številnih zvezdnikov. Pred časom je tako svojega pokazala ameriška glasbenica Beyonce, najdete pa ga tudi v garažah Mika Tysona, Tine Turner in Sylvestra Stalona.

Preberite še: test: Lamborghini LM 002