Citroen praznuje 100 let, praznovanja tudi v Ljubljani in po Sloveniji

Pozornost bodo ob praznovanju namenili tako starim in novim modelom znamke, kakor tudi njenemu ustanovitelju Andreju Citroenu.

Citroen praznuje 100 let, praznovanja tudi v Ljubljani in po Sloveniji (foto: Citroen) Citroen
21. 3. 2019

Leto 2019 bo minilo v znamenju Citroena in za to obstaja prav dober razlog. Pravzaprav kar 100 teh. Francoska znamka, ki vsaj v Evropi velja za eno najbolj prepoznavnih, praznuje 100 let, v tem času je doživela številne vzpone in padce, avtomobilski industriji pa je v tem času dala številne zanimive avtomobile in inovacije, ki jih uporabljamo še danes. O zgodovini znamke smo pri Citroenu pred časom že pisali, zdaj pa bo francoska znamka kar nekaj dogodkov in aktivnosti in pregled zgodovine pripravila tudi sama.

Pri Citroenu bodo tako letos v Sloveniji pripravili številne dogodke, s katerimi bodo počastili spomin na znamko in njenega ustanovitelja Andreja Citroena, vizionarja, ki je med drugim poskrbel za osvetlitev Eiffflovega stolpa, uporabo svetlečih reklamnih napisov na avtomobilskih salonih, bil pa je tudi eden izmed pionirjev vztrajnostnih relijev.

Verjetno najbolj zanimiv bo tako dogodek, ki bo potekal v četrtek, 13. junija, v Ljubljani. Sto let po tem, ko je Andre Citroen predstavil svoj čisto prvi avtomobil, Citroen Type A, se bo na Stritarjevi ulici in na Prešernovem trgu v Ljubljani zbrala pisana druščina več kot 30 vozil slovenskih lastnikov in članov Citroen kluba Slovenije. Med njimi naj bi bilo zagotovo kar nekaj takšnih, ki so v zgodovini znamke in avtomobilizma pustili velik pečat.

Ogled legen tudi prek spleta

Še precej vozil pa si bo mogoče ogledati v Citroenovem virtualnem muzeju Citroen Origins. Zanimiva zbirka na svojevrsten način že od leta 2016 predstavlja zanimive modele znamke, Citroenovi zaposleni pa se trudijo za to, da ta zbirka vseskozi raste. Trenutno ima že 79 vozil, za zdaj na voljo pa je v 40 državah in 23 jezikih – tudi v slovenščini. Zgodovino znamke si bo sicer mogoče ogledati tudi s pomočjo kataloga, ki so ga pri Citroenu pripravili ob obletnici.

Čeprav se bodi pri Citroenu ob obletnici v veliki meri posvečali zgodovini in legendarnim avtomobilom, bodo pretekle zgodbe povezali tudi s sedanjostjo in prihodnostjo. Že s tem mesecem je tako v prodajo prišla serija vozil Origins, z aprilom pa bodo spremembe doživeli prodajni saloni, ki bodo odeti v nove barve, vsak izmed njih pa bo opremljen z enim primerkom vozila iz preteklosti.