Dakar 2019; Nani Roma: "Letos je bilo res težko ... zelo težko"

Intervju z enim izmed najstarejših in hkrati najboljših udeležencev letošnjega relija Dakar, 47-letnim Špancem, Nanijem Romo.

Dakar 2019; Nani Roma: "Letos je bilo res težko ... zelo težko" (foto: Monster Energy) Monster Energy
22. 1. 2019

Letošnji reli Dakar sta v veliki meri zaznamovala predvsem dva dirkača, Katarec Nasser Al-Attiyah, zmagovalec relija, ki je skoraj vseh 5.000 kilometrov odpeljal brez napak, in na koncu tretjeuvrščeni Francoz, Sebastien Loeb, za katerega je bil letošnji Dakar popolno nasprotje. A med njiju se je kar nekoliko po tihem vrinil še Španec Nani Roma z Minijem.

47-letni veteran je del karavane za reli Dakar že več kot polovico njegovega obstoja. Nanj se je z motociklom prvič podal že leta 1996, od leta 2005 pa nastopa na reliju z avtomobili, pri čemer je največkrat nastopil z dirkalniki znamke Mini. Tako je bilo tudi v zadnjih dveh letih, a medtem ko je lansko dirko končal z odstopom, se mu je na letošnji kratki, a nič manj zahtevni preizkušnji uspelo brez etapne zmage zavihteti tik pod vrh in 17. januarja v Limi v zrak dvigniti pokal za drugo mesto.

Osvojeno tretje mesto je sicer obliž na rane po lanski poškodbi in odstopu, ki se mu je primerila že tretji dan dirke. O celotni letošnji preizkušnji pa je spregovoril za proizvajalca energijskih pijač Monster Energy, ki je bil sicer tudi letos njegov glavni pokrovitelj.

Čestitke, vrnil si se na Dakarjeve stopničke! Kako se počutiš?

Počutim se dobro, čeprav sem trenutno malce utrujen! Ko dokončno končaš dirko in se vse upočasni, se nivo adrenalina spusti. Takrat začneš šele dojemati, kaj se je zgodilo. Po vseh opravljenih intervjujih in uradnem zaključku dolgega relija se vedno veselim vrnitve v hotel in miru, preden se začne praznovanje.

Kako se počutiš po fantastični vrnitvi po poškodbi?

Mesece in mesece garaš in se pripravljaš za Dakar. Osredotočenost je visoka. Ko sem se lani tretji dan relija ponesrečil in sem dirko moral končati, je bilo to zame zelo težko. Predvsem ker se zavedaš, da bo minilo leto dni, preden boš spet dobil priložnost. Letos sem si najbolj od vsega želel voziti konsistentno in se izogibati napakam. Nekaj sem jih sicer naredil, ampak tako to pač poteka. Splošno gledano sem zelo vesel! S sovoznikom sva imela za seboj dobro ekipo inženirjev in drugih spremljevalcev. Moj sovoznik Alex je prav tako odlično opravil svoje delo. Njegova dlan je bila zadnjih pet dni rahlo zlomljena, ampak je kljub bolečinam nadaljeval! Oba sva zelo zadovoljna z rezultatom. To je po trdem delu in trudu fantastičen dosežek!

Je imel tvoj letošnji Mini kakšne novosti?

Kar nekaj. To je namreč zadnja verzija X Raid Minija. Uporabili smo drugačen motor, ki je zamenjal stari dizel z dvema turbo puhaloma, ki sem ga uporabljal v letu 2018. Letos smo imeli šestvaljni motor z enim turbo puhalom. Nekaj izboljšav smo opravili tudi na izpušnem sistemu. Težišče in teža dirkalnika sta bila drugačna. S tem avtomobilom sem dirkal v Baja Portalegre pred nekaj meseci, tako da sem bil z njim seznanjen, preden sem šel na Dakar.

Kakšna je nova, '100-odstotno Peru' proga?

Dakar je vedno zahtevna reli dirka. Letos je bilo res težko ... zelo težko ... Vsak dan smo se srečevali s stresom. Dosti peska, dosti sipin. Morda je res trajal samo 10 dni, ampak občutek sem imel, kot da traja 20! Večina dirke je potekala ob morju, kjer so bile razmere turbulentne, kar je drastično vplivalo na sipine, ki so nevarno in nepredvidljivo spreminjale svoje oblike. Zavedali smo se resnosti letošnjega izziva in mislim, da je bil letošnji po 24 prevoženih Dakarjih eden izmed najtežjih!

Kaj potrebuješ za to, premagaš Nassarja Al-Attiyaha?

Nasserjeva vožnja je bila čista in hitra. Trenutno ne morem dejati nič drugega kot le to, da mu čestitam za zmago. Za prihodnje leto imamo nekaj dobrih idej. Predvsem moram biti manj agresiven na določenih delih. Obtežitve avtomobila bodo prav tako pomembne pri uspešnosti. Za zdaj ne bi povedal več. Nasserja je težko premagati, njegova Toyota je prav tako zelo hitra, vendar že imamo pripravljen načrt za prihodnje leto!

Kam greš zdaj?

Takoj ko se Dakar konča, se že začnejo priprave za naslednjo dirko. Seveda si bomo vsi privoščili zaslužen počitek, a sem z mislimi že v prihodnjem letu. Vedno si je lepo zamišljati naslednji izziv. To me vzburja. Mislim, da smo letos uspešno premagali nekatere močne tekmece, zato sem še toliko bolj vesel osvojenega rezultata.