Suzuki se je odločil: v načrtih za prihodnost ostaja tudi prepoznavni Jimny!

Suzuki je pred nekaj dnevi razkril svoje načrte glede elektrifikacije svoje ponudbe v prihodnjih 7 letih.

Suzuki se je odločil: v načrtih za prihodnost ostaja tudi prepoznavni Jimny! (foto: Suzuki) Suzuki
30. 1. 2023

Japonska multinacionalka je na četrtkovem dogodku javnosti predstavila svojo strategijo razvoja električnih avtomobilov in elektrifikacije svoje ponudbe. V naslednjih 7 letih bodo temu namenili približno 31 milijard evrov. Svoje prvo električno konceptno vozilo so predstavili v začetku tega leta, zdaj pa so napovedali, da bodo prvi električni Suzukiji na voljo v letu 2024.

 

Nadomestek Vitare

V začetku leta je Suzuki predstavil konceptno vozilo EVX. O njem je na voljo malo informacij; za zdaj vemo, da bomo lahko s polno baterijo, ki ima kapaciteto 60 kWh, prevozili 550 kilometrov. Po velikosti je EVX približno tako velik kot Suzukijeva Vitara. Proizvodnja njene trenutne generacije bi se lahko (glede na predvideno življenjsko dobo modela, ki znaša približno 10 let) končala leta 2025, ko je napovedan začetek prodaje serijske izvedenke modela EVX. Ta bi torej lahko nadomestil Vitaro. Konceptni EVX ima tudi 4-kolesni pogon, ki je za japonsko znamko izjemno pomemben.

 
Kdo je naslednji 'igralec' na trgu električnih vozil?

Napovedujejo 5 električnih vozil

V predstavitvi so razkrili tudi svoje načrte za evropski trg do leta 2030. Suzuki cilja na to, da bo 80 odstotkov  novih prodanih avtomobilov, ki jih bodo prodali do takrat, popolnoma električnih, 20 odstotkov pa bo poganjal hibridni motor. V 7 letih bodo predstavili 5 električnih modelov; prvi bo na voljo prihodnje leto. Med silhuetami so modeli SUV, mikro avto in nepogrešljiva oblika Jimnyja.

Suzuki ni o električnem Jimnyju razkril nič več, vendar lahko sklepamo, da bo kot osnovo zanj uporabil 5-vratno izvedenko, ki ima več prostora za baterijski sklop

 

Fotografije: promocijsko gradivo

 

Preberite še: Hyundai in Kia si belita glave zaradi avtomobilskih tatov s TikToka: poglejte, kaj delajo…

Priporočamo tudi: Znane cene za najbolj pričakovani Renault letošnjega leta