Everesting - nov rekord v slovenskih rokah (in nogah)

Zanj je zaslužen 47-letni Postojnčan, ki se je podviga lotil na povsem samosvoj način.

Everesting - nov rekord v slovenskih rokah (in nogah) (foto: Slowatch) Slowatch
25. 9. 2020

S kolesom na Mount Everest? Podvig, ki se ga ni lotil še nihče in se ga verjetno tudi nikoli ne bo. Od morske gladine do vrha je namreč kar višinskih 8.848 metrov. Zgolj za primerjavo naj omenimo, da so kolesarji na letošnjem Tour de France-u v najtežjem vzponu naenkrat premagali slabih 500 metrov in sicer na četrti na Orcières-Merlette. Vseeno pa je to le kaplja v morje v primerjavi s podvigom, ki se ga je pred dnevi lotil 47-letni Postojnčan Damjan Hočevar.

Rekreativni kolesar se je namreč 21. septembra, zadnji dan tedna mobilnosti in dan preden je načrtoval lotil edinstvenega podviga: v 24 urah s kolesom premagati 8.848 višinskih metrov, vse to z vožnjo na Ljubljanski grad. Da pa bi bil izziv še bolj zahteven, se na pot ni podal s cestnim ali vsaj treking kolesom, pač pa kar z BMX-om.

Brez pohval ni šlo

Na Ljubljanski grad se je v obdobju 24 ur podal kar 156-krat, ob dejstvu, da je z vsakim vzponom pridobil približno 60 višinskih metrov pa je zadani cilj še nekoliko presegel, saj je na koncu opravil s kar 9.409 'višinci'. Izbira kolesa mu pri tem zagotovo ni pomagala, saj se mu kljub spremenjenemu načrtu ni uspelo izogniti dežju, terenske gume pa mu pri hitrostih preko 60 kilometrov na uro na vlažni podlagi zagotovo niso pomagale.

Pri Hočevarjevem Everestingu, kjer ga je uradno podprl tudi Tissot, sicer uradni časomerilec največjih kolesarskih dirk so se mu tako ali drugače pridružili številni Slovennci, med njimi tudi ultra kolesar Marko Baloh, ki je kot prvi Slovenec uradno opravil z Everestingom, ki na račun Hočevarja ni skoparil s pohvalami: »če sem jaz t.i. ekstremni kolesar, potem za Everesting z bmx kolesom sploh ne najdem prave besede, ker ne vem, kaj je lahko še težje od ekstremnega.«