Ford Model T kot počitniško vozilo: je to »pradedek« današnjih avtodomov?

Na dražbi dražbene hiše Bohnams se je pojavilo posebno vozilo - Ford Model T Motor Caravan z letnico 1914. Če gre verjeti napisanemu, gre za najstarejše znano počitniško vozilo na svetu. 

Ford Model T kot počitniško vozilo: je to »pradedek« današnjih avtodomov? (foto: bonhams.com) bonhams.com
6. 10. 2022

Očitno pri dražbeni hiši niso pomislili na Pierce-Arrow Touring Landau, ki je leta 1910 postal prvi avtodom serijske proizvodnje. Avtodom s straniščem in tekočo vodo ter spalnim prostorom za dve osebi je takrat oral ledino »karavaning« scene, ki je dandanes v razcvetu.

V času, ko so tudi avtomobili veljali za razkošje, so si avtodome in počitniške prikolice lahko privoščili le najbolj premožni.

Četudi ne gre za najstarejše počitniško vozilo, je Ford Model T Motor Caravan zanimiv zaradi svoje velikosti, predvsem pa odlične ohranjenosti.

Ekskluzivno vozilo je bilo izdelano za premožno družino Bentall, ki je imela v svoji lasti razkošno veleblagovnico v kraju Kingston upon Thames.

Britanski aristokrati so bili očitno bolj pustolovskega duha, saj so po njihovi meri izdelali bivalno vozilo, za katerega so uporabili šasijo Forda Modela T z letnico 1914. To so dodatno ojačali in povečali, da je lahko nosilo dodatne obremenitve.

Leseni bivalni del so izdelali v podjetju Dunton of Reading, ki je v svojem času slovelo po izdelovanju bivalnih prikolic.

O njihovem renomeju ne gre dvomiti, saj je bilo mogoče vse izvirne dele vozila po desetletjih neuporabe v celoti prenoviti. Pri štiriletni obnovi so uporabili kar 95 % izvirnih delov.

Družina Bentall je namreč vozilo v 20. letih minulega stoletja prodala naprej, nato pa je bilo kar 50 let zapuščeno. 

Interjer se razumljivo močno razlikuje od današnjih avtodomov, pa vendar nudi vse osnovno udobje, ki ga štiričlanska družba za počitnikovanje potrebuje. Vključno z zložljivo mizo in štedilnikom na drva.

Preberite si še: Misija avtodom: 7 zlatih pravil ob nakupu novega avtodoma

Usnjeno klop, namenjeno vozniku, je mogoče obrniti proti notranjosti »avtodoma«, kot je to značilno za njegove sodobnike. Zasebnost vam zagotavljajo žametne zelene zavese, vozilo pa ima celo nabiralnik za pisma.