Hondina dirkalna kosilnica Mean Mower dobiva naslednico

Ob (pričakovanem) povečanju moči pričakujemo, da bo nov 'dirkalnik' krepko presegel hitrost 200 kilometrov na uro.

Hondina dirkalna kosilnica Mean Mower dobiva naslednico (foto: Arhiv AM) Arhiv AM
16. 3. 2018

Honda Mean Mower se vrača. Štiri leta po predstavitvi najhitrejše kosilnice na svetu je Honda napovedala prihod njene naslednice. In če je bila že osnovna kosilnica precej močna – pod pokrov so skrili litrski agregat motocikla Honda VTR Super Hawk z močjo 109 'konjev' – bodo šli pri Hondi z nadgradnjo čez meje zdravega razuma. Pod pokrovom se bo namreč skrival agregat Honde CBR1000RR Fireblade, ki na omenjenem motociklu proizvede 189 'konjev' pri 13.000 obratih na minuti.

Za osnovo 'dirkalnika' je Honda uporabila kosilnico tipa HF 2622, seveda pa so za potrebe novega agregata njeno šasijo ojačali. Kakšne bodo zmogljivosti nove kosilnice, za volanom katere se bo preizkusila Jessica Hawkins, še ni znano, a glede na to, da je že starejša izvedba dosegla končno hitrost 187,6 kilometra na uro, se zdaj nadejamo hitrosti krepko prek 200 kilometrov na uro.

Dirke s kosilnicami niso nikakršna novost. Prva tekmovanja z njimi so namreč organizirali v Indiani že daljnega leta 1963, v Evropi pa so se prvič pojavile pred natanko 50 leti v mestu Horsham v Zahodnem Sussexu.