Spomenik avtomobilu? To so storili naši južni sosedi, razlog pa ...

12. 6. 2024 | Miha Rušnik
Deli
Spomenik avtomobilu? To so storili naši južni sosedi, razlog pa ... (foto: EdoStuff Aviation / Youtube)
EdoStuff Aviation / Youtube

Sredi mesta zdaj stoji kamnita "minika"; tako domačini pravijo modelu Mercedes-Benza izpred 50 let.

Imotski je manjše mesto na jugu Hrvaške, tik ob meji  z Bosno in Hercegovino. Kot največjo tamkanjšnjo znamenitost številno opisujejo Rdeče in Črno jezero, a to bi se lahko zdaj tudi spremenilo. Odkrili so namreč spomenik Mercedesu in imotskim izseljencem. To naj bi bil prvi spomenik Mercedesu te vrste!

EdoStuff Aviation / Youtube

V 60. letih prejšnjega stoletja so se iz teh krajev številni s trebuhom za kruhom odpravili v Nemčijo, Avstrijo, Švico in preostale dežele, kjer je bilo takrat dela in denarja več. Tisti, ki jim je uspelo, so se domov vrnili z mercedesom.

@libero.im88

♬ Volim Imotski - Ante Cash

Minika

Najbolj priljubljen je bil Mercedes-Benz W114 oziroma W115, ki ga domačini ljubkovalno poimenujejo minika. Mercedes-Benz je ta model izdeloval med letoma 1968 in 1976, iz tovarne pa jih je zapeljalo malce več kot 1,9 milijona.

🖉

 
Profimedia

Tehta 50 ton

Skulptura avtomobila v naravni velikosti je izklesana iz lokalne kamnine in tehta 50 ton - približno toliko kot 38 avtomobilov tega modela. Njen avtor je Mislav Rebić, pomagalo pa je še več študentov kiparstva iz Hrvaške in sosednjih držav.

Preberite še:

🖉

 

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu