Kako poteka prevoz najvišjih kopenskih živali na planetu? Preverite, ne bo vam žal…

13. 4. 2024 | Nika Arsovski
Deli

Prevoz žiraf ni nič manj nenavaden in tvegan, kot izgleda na prvi pogled.

Verjetno ste na cesti že videli tovor s spremstvom, ki je ostale udeležence opozarjal bodisi na širino, bodisi na višino vozila in spremljajočega tovora. Kaj pa, ko je težava višina?! Sploh visoki 'tovor', ki radovedno steguje svoj vrat in grizlja listje na drevesih?

Profimedia

Žirafe so najvišje kopenske živali, ki lahko v višino dosežejo vse tja do 5,8 m. Ti visoki prežvekovalci se sicer le poredko znajdejo v transportni prikolici, a včasih je potrebno tudi to.

In kako izgleda prevoz žirafe?

Standardi zavisijo glede na posamezno državo, a predvsem je vsem skupno to, da to visoko kopensko žival pospremijo v višjo prikolico z delno odprto streho. Tovrsten način prevoza se prakticira vse od Kalifornije do Južne Afrike in verjetno tudi drugod, ne glede na to, kako neprikladen na prvi pogled izgleda.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matador Network (@matadornetwork)

V nizozemskem živalskem vrtu Royal Burgers pa so pojasnili še samo ozadje prevoza žiraf, ki je nujno sploh ob premestitvi živali. Za začetek mora žirafa opraviti pregled počutja, prav tako pa mora biti dovolj mirna, da transport sploh pride v poštev.

Kot so omenili, le poredko prevažajo odrasle žirafe, že zaradi njihove višine in dolgih vratov, medtem ko je prevoz mlajših žiraf manj zahteven. Ker mora biti žival v pokončnem položaju, je ne smejo uspavati za potrebe prevoza, saj mora biti pri zavesti in stati na vseh štirih nogah. Če bi namreč njena glava omahnila navzdol, kar bi se ob uporabi sedativov prav lahko zgodilo, bi s tem tvegali hudo prometno nesrečo.

V prikolico namestijo seno in vodo za udobje živali, streho pa odprejo takoj, ko je žival varno na svojem mestu. Potem je tu še vožnja, pri čemer mora biti voznik prav posebno previden.

Leta 2014 je bil južnoafriški novinar priča nesrečni žirafi, katere voznik je malomarno zapeljal pod nadvoz, pri čemer se je življenje mogočne živali tragično končalo. 

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk