Kmalu na dražbi eden najpomembnejših dirkalnikov F1

9. 10. 2022 | Nika Arsovski
Deli

Na dražbi se bo znašlo eno najbolj legendarnih vozil F1 - Ferrari 2003-GA. Z njim si je Michael Schumacher privozil šesti naslov svetovnega prvaka. Preden so dirkalnik pospravili na varno, se je z njim naokrog zapeljal še Mick Schumacher.

Devetega novembra se bo na dražbi v Ženevi predstavil zmagoviti dirkalnik slovitega Michaela Schumacherja, s katerim je Nemec osvojil še šesti naslov svetovnega prvaka.

Dirkalnik št. 229 na Ferrarijevem seznamu je svojega voznika pognal med legende ob koncu dirke za veliko nagrado Japonske oktobra 2003.

Čeprav je Schumacher dirko končal na osmem mestu in vknjižil eno samo točko, je bilo to dovolj za zmago v skupnem seštevku – točko pred tekmecem Kimijem Räikkönenom. Finec je dirko v Suzuki končal na drugem mestu, zaradi česar je bil razplet še toliko bolj sporen. 

Dotični Ferrari 2003-GA je sicer tistega leta Schumacherju zagotovil pet od skupno šestih zmag. Dirkalnik je debitiral sredi sezone, s šestim naslovom svetovnega prvaka (četrtim zaporednim) pa je Schumacherja postavil pred petkratnega prvaka Juana Manuela Fangia.

Preberite si še: 5 norih vozil, ki jih je svoj čas v garaži skrival mehiški kralj mamil - El Chapo

S 3,0-litrskim motorjem, enim zadnjih V10, in težo 600 kg je bila prava raketa na dirkalni stezi. Dirkalnik s številko šasije 229 še danes velja za enega najuspešnejših v F1, saj je med drugim dosegel tudi tri najboljše rezultate in odpeljal tri najhitrejše kroge.

Poleg tega, da je z njim Schumacher vknjižil pet zmag (Španija, Avstrija, Kanada, Italija in ZDA), je še dvakrat z njim dosegel tudi stopničke (Monako in Francija). 

Mick Schumacher Drives and Discusses his Father’s Dominant, Title-Winning 2003 F2003-GA from RM Sotheby's on Vimeo.

Srečni kupec, ki bo na dražbi ponudil največ, bo vozilo prejel popolnoma pripravljeno za stezo.

Avtomobil je bil namreč v začetku leta popolnoma obnovljen, po prenovi pa ima prevoženih le 240 km. Pričakovati je, da bodo cene segle proti zvezdam, saj je Ferrari F2003-GA del avtomobilistične legende in poklon motošportu.