Lego Bugatti Chiron je dobil brata v naravni velikosti

Zanj so (ponovno) poskrbeli pri Legu, maketa avtomobila pa se lahko tudi samostojno premika s pomočjo številnih elektromotorjev.

Lego Bugatti Chiron je dobil brata v naravni velikosti (foto: Bugatti) Bugatti
30. 8. 2018

Ob začetku letošnjega poletja sta francoski proizvajalec prestižnih športnih avtomobilov Bugatti in danski izdelovalec igrač Lego predstavila svoj prvi rezultat skupnega sodelovanja, miniaturo njihovega ultimativnega športnika, modela Chiron. Ta je sledil Porscheju 911 GT3 in pa še nekaterim drugim miniaturam, ki jih je Lego ustvaril z različnimi drugimi avtomobilskimi proizvajalci. Zdaj so se pri Legu in Bugattiju lotili novega in precej večjega projekta: izdelave Lego Chirona v naravni velikosti.

Več kot milijon različnih kock Lego je bilo uporabljenih pri izdelavi modela, nekatere izmed njih so premierno predstavili prav pri omenjenem projektu, za njegovo izdelavo in testiranje pa so vložili več kot 13.000 delovnih ur. Avtomobil v 90 odstotkih sestavljajo zgolj komponente Lego, Bugatti pa je 'daroval' le originalna Chronova platišča in še nekatere druge sestavne dele vozila, ki v celoti tehta 1.500 kilogramov.

Čeprav gre le za model avtomobila, pa se ta kljub veliki masi lahko premika samostojno. Tudi za to so poskrbeli pri Legu, in sicer s kar 2.034 elektromotorji, s katerimi sicer pomagajo upravljati precej manjše miniature. Ti se skrivajo pod navidezno pravim motorjem in motornim pokrovom, avtomobilu pa omogočajo največjo hitrost prek 20 kilometrov na uro.