Kje v Ljubljani bomo sploh še lahko parkirali? Občina razkrila načrt, ki razburja prebivalce

17. 4. 2024 | E. Č.
Deli
Kje v Ljubljani bomo sploh še lahko parkirali? Občina razkrila načrt, ki razburja prebivalce (foto: Žiga Živulović jr./Bobo)
Žiga Živulović jr./Bobo

Parkiranje v prestolnici bi lahko bilo v prihodnje še večji podvig kot doslej. Pa že zdaj je vse skupaj velikokrat misija nemogoče, ki nas močno udari predvsem po denarnici.

Parkirati v središču Ljubljane je že zdaj velikokrat podobno misiji nemogoče, kar povzroča težave predvsem za stanovalce. Po novih napovedih pa se bo njihovo število še zmanjšalo. Župan Zoran Janković je na nedavni tiskovni konferenci razkril načrte občine za ukrepanje v središču mesta. Eden od glavnih ukrepov je ukinitev parkirnih mest, še posebej v Župančičevi ulici, kjer je promet že zdaj izjemno otežen.

Poteza bi lahko bila posledica potencialnih sprememb v prometni ureditvi, ki jih je lani omenjal investitor nove luksuzne soseske Schellenburg, ki se nahaja prav na Župančičevi ulici. Kljub možnosti spremembe v enosmerno ulico se občina odloča za osvoboditev prometa z ukinjanjem parkirnih mest, poroča Metropolitan.

Trenutno so na obeh straneh Župančičeve ulice bočna parkirna mesta, kjer parkira tudi veliko okoliških stanovalcev. Po morebitni ukinitvi teh parkirišč bo občina stanovalcem ponudila možnost najema v novi garažni hiši pod kopališčem Ilirija, vendar bo ta možnost precej dražja od trenutne. Mesečni najem za stanovalce bo znašal 70 evrov, kar je precej več kot 100 evrov letno za parkirno dovolilnico v coni 1.

Načrtovana ureditev prometnega režima za ožje mestno jedro med Bleiweisovo, Gosposvetsko, Slovensko in Šubičevo še ni popolnoma določena. Podžupan Rok Žnidaršič, odgovoren za urbanizem, in vodja občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Maja Žitnik pripravljata nov prometni režim, ki pa za zdaj ne bo vključeval spreminjanja križišča pri Iliriji. Občina bo najprej eno leto opazovala promet, preden bo sprejela morebitne nadaljnje odločitve o prometnih spremembah.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk