Mazda pred gotovo smrtjo rešila Roverja s preko pol milijona prevoženimi kilometri

Namesto poti na odpad avtomobil že v kratkem čaka temeljita obnova.

Mazda pred gotovo smrtjo rešila Roverja s preko pol milijona prevoženimi kilometri (foto: Beechwood Motors) Beechwood Motors
17. 9. 2020

‘Scrappage scheme’ oziroma program odkupa starega vozila in možnost nakupa novega vozila po bistveno nižji ceni – pri čemer gre staro vozilo v uničenje – je v Veliki Britaniji že nekaj let uveljavljena praksa, s katero država skrbi za posodabljanje voznega parka. Vozniki nenazadnje lahko na ta način ob nakupu novega avtomobila lahko privarčujejo tudi po več tisoč evrov. Žal pogosto tudi na račun (bodočih) avtomobilskih klasikov ali pa zgolj vozil z bogato zgodovino.

Tragična usoda pa na srečo ne bo doletela 33 let starega Roverja 216, ki ga je z namenom zamenjave za novo Mazdo2 pred dnevi v avtomobilski salon Beechwood v mestu Derby pripeljal neki Britanec. Neimenovan moški je bil prvi lastnik vozila, od leta 1987 pa je z njim prevozil kar 402.000 milji oziroma 644.000 kilometrov. Navkljub spoštljivi kilometrini pa je bila avtomobil še vedno v zelo dobre stanju in tehnično brezhiben.

Najstarejši avtomobil, ki so ga prejeli v sklopu programa

Zaposleni v avtomobilskem salonu, na čelu z vodjo, so se tako odločili, da bodo storili vse kar je v njihovi moči in avtomobil – pri čemer gre za vozilo znamke, ki je v salonu ne zastopajo niti je nikoli niso – rešijo bridke usode. V ta namen so stopili v stik z generalnim uvoznikom vozil znamke Mazda in ga zaprosili, da bi naredili izjemo ter vozilo izločili iz programa uničenja.

Čeprav so ostareli avtomobil uspeli rešiti, pa ga ne bodo zadržali v svojem salonu. Namesto tega bo starodobnik kmalu prešel v last britanskega kluba ljubiteljev vozil Rover serije 200, kjer ga bodo povsem obnovili, nato pa, tako upajo v omenjenem avtomobilskem salonu, nov dom našel v kateri izmed privatnih avtomobilskih zbirk.