McLaren predstavil najmočnejše električno kolo na svetu, njegova cena pa…

16. 6. 2024 | Nika Arsovski
Deli

Njihovi avtomobili so za mnoge nedosegljivi, kaj pa kolo?!

Električna kolesa so v zadnjem času vse bolj priljubljeno prevozno sredstvo, njihova prodaja pa je v zadnjih nekaj letih poletela v višave. Nič drugače ni s cenovnim razponom, od dobrega tisočaka do precej več kot deset. Zdaj se je na tržišče s pomembnim asom vmešalo tudi podjetje, ki sicer žanje slavo s svojimi avtomobilskimi kreacijami. Podjetje McLaren je s predstavitvijo novih modelov Extreme 600 in Sport 600 razburkalo svet električnih koles.

McLaren

Omenjeni kolesi naj bi razvila ekipa, ki je zasnovala tudi hibridnega superšportnika McLaren Arturo. Tako je jasno, da ne gre le za običajni kolesi z logotipom znamke, kar dodatno potrjujejo tudi njune lastnosti, s katerimi želijo pri McLarnu poseči v sam vrh električnih koles. V ta namen so uporabili podobne tehnologije, kot jih uporabljajo v svoji avtomobilski industriji. Prav zato modela Extreme 600 in Sport 600 veljata za najmočnejši električni kolesi na svetu.

Okvir iz ogljikovih vlaken

Številka v imenu priča o njuni zmogljivosti, medtem ko lahko njuna zgornja meja doseže vse do 850 W (0,85 kW). K temu dodajmo še precejšen navor elektrmotorja in sicer 161 njutonmetrov, ki ga ne dosežejo niti številni motocikli ali osebni avtomobili, pa dobite pravo pravcato pošast na dveh kolesih. Okvir z vdelano baterijo je izdelan iz ogljikovih vlaken.

McLaren

Polnovzmeten Extreme ima 29-palčno sprednje kolo in 27,5-palčno zadnje kolo. Model Sport uporablja 29-palčna kolesa. Na 'balanci' sta vgrajena luč in zaslon z grafiko, ki vas na prvi pogled spomni na kokpit McLarna. Kolo vam dopušča, da izbirate med petimi načini vožnje – Off, Eco, Trail, Sport in Race. Baterija ima kapaciteto 540 Wh, medtem ko doseg ostaja neznanka. Največja hitrost kolesa je sicer omejena na 32 km/h.

Kolesi bosta za začetek na voljo le v ZDA, za Evropo pa bo rezervirana manj zmogljiva različica Extreme 250. Njena cena? V Veliki Britaniji boste zanjo odšteli 11.520 funtov (cca. 13.500 evrov), medtem ko bosta nova modela razumljivo še dražja.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu