Menjava pnevmatik je ključnega pomena pri varni vožnji

Vozniki od vsepovsod se vsako leto soočajo z isto dilemo, kdaj naj zamenjajo pnevmatike pred zimo in kdaj naj se vrnejo k letnim pnevmatikam. V Sloveniji nam je za takšna vprašanja prikrajšano, na nas je le, da poiščemo najboljšega vulkanizerja oz. serviserja. 

Menjava pnevmatik je ključnega pomena pri varni vožnji (foto: Shutterstock) Shutterstock
6. 11. 2020 | Promocijsko sporočilo

Ko zapade prvi sneg, mora naše vozilo že nekaj časa imeti na sebi zimske pnevmatike. Zakaj? Ker zimske pnevmatike niso samo zato, da vam pomagajo ostati na cesti, ko je le-ta zasnežena. Razlog, zakaj jih potrebujete je ta, da poletne pnevmatike prenehajo zagotavljati pravi oprijem, ko temperatura pade pod 7 stopinj Celzija. A predstavljajte si, da vsako leto vestno spremljate temperature in nato hitite k vulkanizerju na menjavo gum. 

V Sloveniji je tako menjava gum zakonsko predpisana. Zakon o varnosti cestnega prometa v 11. členu namreč določa, da je potrebno imeti zimsko opremo vse od 15. novembra do 15. marca! Zato ni čudno, da so vrste pri vulkanizerjih vsako leto v začetku novembra tako dolge. Svetujemo vam, da poiščete takšen servis, kjer boste na vrsti takoj. Eden takšnih je Motorjet v Mariboru, kjer vašega jeklenega konjička preobujejo še isti dan, ko opravite rezervacijo. 

Se vsako leto jezite, zakaj je to potrebno? 

Letne pnevmatike so zasnovane tako, da vam dobro služijo, ko je vroče; namenjene so zmanjšanju porabe goriva in hrupa med vožnjo. Ko temperatura pade, se guma iz pnevmatike strdi in tekalne plasti, ki pomagajo odstraniti vodo, začnejo izgubljati svojo funkcionalnost in posledično avtomobil izgubi oprijem na mokri podlagi.

To je tudi razlog, zakaj je potrebno zamenjati letne, za zimske pnevmatike. Le-te so narejene iz mehke gume, ki se ne strdi tako enostavno. Imajo tudi bolj zapleten vzorec tekalne plasti, kjer se voda in sneg ne zatakneta niti pri nizkih temperaturah. V zameno za to pa dobite glasnejšo vožnjo in nekoliko večjo porabo goriva, a na prvem mestu je vsekakor vaša varnost! 

Kakšne pnevmatike je potrebno izbrati? 

Zakon narekuje, da je minimalna globina profila za letno pnevmatiko 1,6 milimetra ter za zimsko 3 milimetre. Prav tako je potrebno biti pozoren na to, v kakšnem stanju so naše gume. Gume ne trajajo večno, njihova življenjska doba e namreč nekje med 5 in 10 let. Če ne veste, v kakšnem stanju so vaše gume, vam bo s svojim znanjem, na pomoč z veseljem priskočil vaš izbrani vulkanizer.

Če še nimate izbranega vulkanizerja, ali pa ste tako pozni, da vaš več nima časa, se zapeljite na Tezno v Mariboru, kjer vas čakajo hitri, ugodni in kakovostni serviserji pri Motorjet! Rezervacija termina je možna tudi preko telefona, na 02 460 40 52 ali 031 411 412.