Na pot proti vesolju z Land Roverjem

Britanska avtomobilska znamka za stranke projekta Virgin Galactic Future Astronaut, zagotovila posebna vozila, ki so sedaj doživela pravi krst.

Na pot proti vesolju z Land Roverjem (foto: Jaguar-Land Rover) Jaguar-Land Rover
13. 7. 2021

Bitka za osvajanje vesolja se znova zaostruje! A tokrat ne med Rusijo in Združenimi državami Amerike pač pa med (bogatimi) civilisti. Po tem, ko je pred tedni svojo prvo pot kot civilist v vesolje napovedal ustanovitelj in lastnik podjetja Amazon, Jeff Bezos, ga pri podobne podvigu prehitel ustanovitelj družbe Virgin, Sir Richard Branson. Pri tem pa je veliko vlogo igralo še eno prepoznavno britansko podjetje, Jaguar-Land Rover.

Branson se je v vesolje odpravil kot eden izmed četverice strokovnjakov sicer šestčlanske ekipe na krovu SpaceShipTwo Unity. Omenjeno plovilo podjetje sicer razvija že pet let, sedaj pa so z njim izvedli prvi pravi polet s celotno posadko v vesolje. Doslej je namreč plovilo izvajalo zgolj testne polete znotraj atmosfere oziroma znotraj Zemljine orbite, tokratni polet pa je predstavljal pomemben korak na poti do realizacije komercialnih poletov v vesolje.

Svoj lonček k podvigu pa so kot rečeno pripravili tudi pri britanski avtomobilski znamki, ki s podjetjem Virgin sodeluje že vse od leta 2014. Njihova vozila namreč služijo prevozu opreme in potnikov do vesoljskega taksija, vleki taksija, pa tudi čiščenju letališke steze pred vzletom. Za prevoz Bransona so nedavno uporabili Range Rover Astronaut Edition in pa Land Rover Defender 110, dela pa bodo imeli očitno več kot dovolj tudi v prihodnje, saj naj bi imelo podjetje že potrjenih prvih 600 potnikov za polet v vesolje.

Prav Range Rover Astronaut Edition sicer predstavlja poseben element doživetja. Gre namreč za izvedbo prestižnega terenskega vozila, razvitega v oddelku Land Rover SV Bespoke, ki so ga predstavili leta 2019, namenjen pa je bil izključno bodočim potnikom programa Virgin Galactic Future Astronaut, ki ga bodo očitno kmalu lahko začeli izvajati.