Najmanjši avtomobil na svetu na dražbi iztržil šestmestno vsoto - v funtih!

Šlo naj bi za drugega najdražje prodanega P50 in hkrati prvega, ki je uzrl luč sveta.

Najmanjši avtomobil na svetu na dražbi iztržil šestmestno vsoto - v funtih! (foto: Newspress) Newspress
16. 3. 2022

Peel P50 velja za enega najlažjih in najmanjših avtomobilov, ki so kadarkoli uzrli luč sveta. Droben enosed s tremi kolesi namreč tehta le 59 kilogramov, ob dejstvu, da je bilo izdelanih le 46 vozil pa bi verjetno utonil v pozabo, če ga pred leti Jeremy Clarkson nekdanji prvi obraz oddaje Top Gear ne bi predstavil v eni izmed epizod. Z njim se je namreč zapeljal po pisarnah uredništva televizije BBC in mu tako priskrbel večno slavo.

Clarkson se je tedaj zapeljal z modrim primerkom, nedavno pa se je na spletni dražbi Car & Classic pojavil rdeč primerek in lastnika zamenjal za skoraj rekorden znesek. Novi lastnik je namreč zanj odštel kar 111.000 britanskih funtov, kar naj bi bil 'šele' drugi najvišji iztrženi znesek za vozilo tega tipa.

A omenjeni primerek je vseeno nekaj posebnega. Šlo naj bi namreč za čisto prvi izdelani avtomobil, dokazi za to pa so nekoliko nižje nameščeno vetrobransko steklo, pozicijske luči znamke Lucas, kremno bel volan iz bakelita in pa odsotnost zaščitne kletke. Prav noben drug Peel P50 naj namreč ne bi bil izdelan po omenjenih karakteristikah. Omenjeni avtomobil sicer nima niti merilnika hitrosti ali vzvratne prestave, kar pa je tako ali tako značilnost teh posebnih vozil.