Naprodaj verjetno najboljša avtomobilska zbirka, zajeti so VSI najpomembnejši Ferrariji zadnjih 35 let

Naprodaj je 18 vozil, med njimi tudi tri dirkalne klasike legendarnega razreda B v reliju in avtomobil, ki je služil kot osnova dirkalniku skupine C v Le Mansu.

Naprodaj verjetno najboljša avtomobilska zbirka, zajeti so VSI najpomembnejši Ferrariji zadnjih 35 let (foto: RM Sotheby's) RM Sotheby's
10. 10. 2022

Kaj je popolna avtomobilska zbirka? Vsak pravi avtomobilski navdušenec bi na to vprašanje odgovoril drugače, če ne bi bilo omejitev, pa bi jo verjetno sestavljal kar nekaj časa. Če bi se morali osredotočiti na recimo 20 ali pa 18 avtomobilov, potem pa bi bila zbirka, poimenovana 'Gran Turismo Collection', ki jo predstavljamo v tem članku, za številne avtomobilske navdušence kar prava in edina izbira.

Preberite še: Naprodaj je Ferrari, brez katerega ne bi bilo modela F40

Dražbena hiša RM Sotheby's bo namreč 5. novembra na dražbi ponudila 53 razstavnih eksponatov s področja avtomobilizma, med drugim pa bo na voljo kar 18 avtomobilov posebne zbirke. Takšne, v kateri prevladujejo italijanski hiperšportniki in superšportniki, za nameček pa še različni zanimivi dragulji, zaradi katerih bodo denarnice potencialnih dražiteljev na široko odprte.

Posebej zanimiv je seznam Ferrarijev, na katerem je celotna paleta super- oziroma hiperšportnikov znamke. Ta se začenja z modelom 288 GTO, nadaljuje z modeloma F40 in F50, nato pa se zaključi z Enzom in La Ferrarijem. A to nikakor niso vsi Ferrariji, ki bodo na voljo. Tu so namreč še (550) Superamerica, 550 Barchetta Pininfarina in 599 SA Aperta, vsi trije v rumeni barvi. Gre za modele, izdelane v le nekaj 10 primerkih.

Seznam superšportnikov se tu še ne konča. Lamborghinijeve barve zastopata Miura SV in Countach LP5000 S, Bugattijeve EB110 SS, EB110 GT in Chiron SS 300+, poleg tega sta na seznamu tudi izredno redka Jaguarja XJ220 S in pa XJR-15.

Poleg omenjenih avtomobilov se bodo v sklopu zbirke pojavili tudi kar trije dirkalniki zloglasne skupine B svetovnega relija. Govora je o Lancii 037 iz leta 1982, Audiju S1 E2 iz leta 1985 in Lancii Delti S4, letnik 1986. Ob tem naj omenimo, da ne gre zgolj za homologacijske primerke cestnih vozil, pač pa čisto prave dirkalnike, odete v tovarniške dirkaške grafike.

Kot rečeno bo na dražbi na voljo 53 predmetov, poleg omenjenih avtomobilov bo na voljo še kar nekaj zanimivih primerkov, od Ferrarijev 512 BB (in predhodnika 365 GT4) ter Testarosse Spider, Peugeota 205 T16, BMW 503 Coupe, Delahaye 135M Convertible do številnih športnikov izpred druge svetovne vojne in še bi lahko  naštevali. Dražba bo na lokaciji Marlborough House v Londonu.

Preberite tudi: Nič več Volkswagen; Evropa ima novo avtomobilsko znamko z najvišjo tržno vrednostjo