Ob večnem počitku bo legendarni Pelé spet združen s tem svojim avtomobilskim lepotcem

Te dni se svet poslavlja od največje nogometne ikone vseh časov - legendarnega Peléja. 

Ob večnem počitku bo legendarni Pelé spet združen s tem svojim avtomobilskim lepotcem (foto: Profimedia) Profimedia
8. 1. 2023

Brazilec Edson Arantes do Nascimento - Pelé, po mnenju številnih največji nogometaš vseh časov, je v svoji nogometni karieri osvojil kar tri naslove svetovnega prvaka.

Argentinski nogometni zvezdnik Alfredo Di Stefano je o njem nekoč dejal:

»Najboljši igralec vseh časov? Pelé. Lionel Messi in Cristiano Ronaldo sta oba velika igralca s specifičnimi kvalitetami, vendar je Pelé boljši.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pelé (@pele)

Tudi številke govorijo v korist Brazilca, ki je ime dobil po izumitelju Edisonu.

Pelé sicer nikoli ni igral v Evropi, saj so ob njegovem skorajšnjem prestopu v milanski Inter po vseh Braziliji nastali hudi protesti, zaradi česar ga je brazilska vlada oklicala za narodno bogastvo, ki ga ni mogoče prodati.

Njegovi veličini (ne le nogometni) primerno bo tudi Peléjevo zadnje počivališče.

Legendarnega nogometaša, ki je konec decembra izgubil bitko z rakom, bodo namreč pokopali na pokopališču, ki je v vseh pogledih rekordno.

Stavba je na prvi pogled podobna običajni stolpnici in velja za najvišje pokopališče na svetu, s čimer se je vpisala tudi v Guinnessovo knjigo rekordov.

Poleg zasebnega mavzoleja in drugih pokopaliških elementov sta del stavbe tudi slap in tropski vrt, uredili pa so tudi avtomobilski muzej.

Preberite si še: Uradno so to avtomobili, ki imajo največkrat prevrtene kilometre

V njem je poleg klasičnih avtomobilov in starodobnih motociklov tudi Mercedes, ki je svojčas pripadal Peléju in ga je sloviti nogometaš dobil ob doseženem tisočem zadetku.

Mercedes Benz 280-S z letnico 1974 je Peléju podaril nemški poslovnež Roland Endler, predsednik nogometnega kluba Bayern München.

Endler je Peléju sprva podaril model 250 W114, pet let pozneje pa ga je zamenjal za 280-S W116. Pelé je pozneje vozilo prodal, a ga je proizvajalec avtomobilov izsledil, obnovil in ga ob 35. obletnici tisočega gola vrnil Peléju.