55 let Adrie MobilOblika, inovativnost in kakovost

Več kot 55 let je preteklo od izdelave prve počitniške prikolice Adria, ki so jo nato prodali na skandinavski trg. Letos Adria Mobil pošilja na trg počitniške prikolice in avtodome nove generacije. Vse izdelke odlikujejo enak pristop, inovativnost, namenskost in kakovostna izdelava.

Oblika, inovativnost in kakovost (foto: Adria mobil) Adria mobil
19. 8. 2021

Kaj so torej glavni atributi in tiste posebne lastnosti, ki določajo vse izdelke iz Adrie Mobil? Na kaj so snovalci, inženirji, oblikovalci in tehniki iz Novega mesta posebno ponosni in katere so prednosti znamke v primerjavi z agresivnimi tekmeci z zahodnega trga, s katerimi se že leta ne samo uspešno kosajo, ampak jih tudi prekašajo?

Dvižna streha na avtodomih Twin

Avtodomi, narejeni na osnovi dostavnikov z dvižno streho, so trenutno brez dvoma največji hit v svetu bivalnih vozil. Ker pri Adrii Mobil smernicam ne samo sledijo, temveč jih tudi narekujejo, so se v nasprotju s konkurenčnimi proizvajalci, ki dvižne strehe kupujejo od različnih dobaviteljev, raje odločili za lasten razvoj. Izkušenega partnerja, ki dobro pozna materiale in razume zakonitosti vetra, so našli v begunjskem Elanu.

Uporabniki tovrstnih avtodomov so namreč običajno izraziti avanturisti, ki svoj prosti čas najraje preživljajo nekje, kjer vsaj malo diši po divjini. Če je le mogoče, je to ob morju, kjer pogosto piha tudi močnejši veter. Skupaj z Elanovimi strokovnjaki so razvili uporabno in prilagodljivo ter oblikovno estetsko streho s premišljeno zasnovo šotorskih elementov, ki jih je mogoče, če je treba, tudi popolnoma sneti. Poleg tega je streha tudi lažja, kar je ključnega pomena za skupno maso vozila.

Astella, prikolica z dvojnimi vrati

Astella upravičeno nosi naziv zastavonoše med bivalnimi prikolicami, kar pa ne velja le za program Adrie Mobil. Njena zasnova je tako posebna, da presega običajne standarde, ki veljajo v svetu bivalnih prikolic, in delno že posega v tiste, ki veljajo za mobilne hiške. Toda vse v mejah dovoljenega. Astella je še vedno prikolica, ki jo je mogoče pripeti na kljuko vozila in se z njo odpraviti na dopust. Po drugi strani pa razvaja z udobjem, ki je primerljivo le še s hotelskimi apartmaji. Ponaša se z inovativnimi rešitvami, kot sta dvojna panoramska vrata in ambientalna osvetlitev zunanjosti s svetilnimi diodami, ki ponoči čudovito pričara njeno silhueto.

Zato sploh ne preseneča, da si je Astella lani poleg številnih nagradah za inovativnost prislužila tudi mednarodno uveljavljeno oblikovalsko nagrado red dot. Pa še nekaj vam lahko prišepnemo: morda na prvi pogled res deluje nekoliko kockasto, toda pri njenem razvoju so razmišljali tudi o aerodinamiki. Pri tem so zaupali strokovnjakom iz ajdovskega podjetja Pipistrel, ki izdeluje svetovno znana ultralahka letala.

Inovativno dvojno dno za avtodome

Dvojno dno v svetu avtodomov ni nič novega, prestižnejši in dražji modeli ga imajo že vrsto let. Pri Adrii Mobil ga do zdaj niso imeli, kajti iskali so rešitve za nevtralizacijo njegovih slabih lastnosti. Eden od ključih izzivov, s katerim se ves čas borijo vsi proizvajalci avtodomov, je teža in v Adrii Mobil jim je uspelo najti inovativno rešitev. Razvili so namreč podpornike, narejene iz recikliranih materialov, ki so lažji od podpornikov, kakršne uporabljajo tekmeci.

S tem jim je uspelo na trg pripeljati avtodome z dvojnim dnom, ki dosegajo vse, kar od njih pričakujejo uporabniki. To pomeni ustreznejšo razporeditev mase, nižje težišče, saj so težje stvari pospravljene v dnu, kjer je tudi prostor za vso napeljavo, vključno z ogrevanjem, ki poskrbi za topla tla in še prijetnejše bivanje v zimskem času.

Sodobno oblikovanje zunanjosti kot primerjalna prednost

Ena od najbolj prepoznavnih lastnosti bivalnih vozil Adrie Mobil je nedvomno njihova oblikovna dodelanost. Da je to ključ za preboj na zahtevne evropske trge, so spoznali že pred leti in temu neprestano posvečajo posebno pozornost. Danes v Adrii Mobil ne govorijo več o dizajnu, temveč o kulturi dizajna, ki vlada podjetju, saj se na tem področju neprestano izobražujejo in nadgrajujejo svoje znanje. Poleg lastnega notranjega oddelka oblikovalcev ves čas sodelujejo tudi s priznanimi oblikovalskimi biroji, vodilnimi v industrijskem in tudi avtomobilskem dizajnu, s čimer si zagotavljajo vodilno vlogo na najzahtevnejših trgih, na katerih je sveža inovativna oblika ključna za dobro prodajo.

Skrb za kakovost in testiranje novosti

Adria Mobil je ena redkih tovarn z lastno tuš komoro in hladilno komoro. Obe sta pomembni zato, ker jima omogočata, da prav vsako novo vozilo podrobno preizkusijo tako glede vodotesnosti, ki je ena od ključnih lastnosti dobrega avtodoma in prikolice, kot tudi učinkovitosti napeljave ogrevanja. Vse svoje nove izdelke odpeljejo tudi na vzdržljivostne teste na Ivecovo testno stezo, ki je v nemškem Markbronu, oziroma zadnja leta še na stezo enega največjih evropskih testnih centrov v Papenburgu.

Sodelovanje s tovarniško ekipo KTM za vzdržljivost avtodomov

Avtodomi znamke Adria Mobil že nekaj časa spremljajo tudi tovarniško tekmovalno ekipo KTM na znamenitem reliju Dakar. Ko se avtodomi vrnejo s te maratonske preizkušnje po brezpotjih, jih podrobno pregledajo, ocenijo morebitne poškodbe in obrabo, kar jim vsako leto omogoči, da lahko uvedejo pomembne izboljšave za še večjo vzdržljivost. To je tudi ena od odlik Adrie Mobil, ki tudi zato velja za eno najkakovostnejših znamk.