Od 0 do 100 km/h na štirih kolesih v manj kot sekundi. To je nov svetovni rekord! (VIDEO)

100 km/h na dobrih 12 metrih? Sliši se noro, ampak švicarskim študentom je uspelo prav to.

Od 0 do 100 km/h na štirih kolesih v manj kot sekundi. To je nov svetovni rekord! (VIDEO) (foto: Alessandro Della Bella / ETH Zürich) Alessandro Della Bella / ETH Zürich
13. 9. 2023

Podiranje rekordov je nekaj, za čemer človek stremi že od nekdaj. In rekordi v pospeševanju se zdijo v svetu avtomobilizma nekaj prestižnega. Če se vam zdi, da Rimac Nevera s slabima dvema skundama do 100 km/h pospeši hitro, se vam zdi prav. A da gre še precej hitreje so dokazali študenti Visoke tehniške šole iz Züricha (ETH Zürich).

Študentska "vojna" za rekorde je dejansko stvar, ki se dogaja na letni bazi. Tekmovanje s študenti iz Stuttgarta je srdito in zadnji rekord, ki je padel pred dnevi, je dosedanjega nemškega presegel za dobre pol sekunde. Kako jim je to uspelo?

Študenti so razvili dirkalnik, ki je bolj podoben gokartu kot avtomobilu. Opremljen je z električnimi motorji v pestih koles, s sistemsko močjo 240 kilovatov moči (326 KM), dirkalnik, ki so ga poimenovali Mythen, pa tehta le 140 kilogramov. Za volanom je med podiranjem rekorda sedela študentka Kate Magetti. 

Do 100 km/h so potrebovali 0,956 sekunde (prejšnji rekord je bil 1,461 sekunde, ki ga je, kot že rečeno, leta 2022 postavila ekipa študentov iz Stuttgarta), stotica pa je padla po 12,3 metra. Med pospeševanjem so namerili najvišjo silo 3,81 G. Dogodek je pozorno spremljala tudi posebna komisija, ki je potrdila, da je rekord dejansko pristen, Švicarji pa so ob tem prepričani, da ga še dolgo nihče ne bo mogel preseči.

Preberite še: Legenda formule 1 predala predmete iz svojega muzeja na dražbo

BONUS VIDEO: Najini avtomobili, naivne napake in (nespametni) finančni nasveti!