Parada avtomobilov Subaru, ki je podrla svetovni rekord

Več kot 1700 voznikov je bilo 4. oktobra zagozdenih v prometnih gneči na hitri cesti v Južni Kaliforniji. A z dobrim razlogom – odvijala se je največja parada Subaru avtomobilov vseh časov. In rekord je bil zabeležen.

Parada avtomobilov Subaru, ki je podrla svetovni rekord (foto: Subaru USA) Subaru USA
9. 10. 2020

Dogodek, ki bo odslej zapisan tudi v Guinnessovo knjigo rekordov, je v 3,2-kilometrski koloni vključeval kar 1741 avtomobilov znamke Subaru. Sodeč po fotografijah, so bili na terenu vsi mogoči modeli, od starega WRX STI do GL letnika 1980, vmes pa celo živo rumena Baja. Kot kaže pa parada ni vključevala modela 360, ki je bil sicer prvi Subarujev model naprodaj v Ameriki.

Zanimivo pa je, da to v resnici ni prva Subarujeva parada, ki je končala v Guinnessovi knjigi rekordov. Leta 2015 se je podobno druženje zgodilo v Rusiji, ko se je zbralo 549 voznikov s svojimi Subaru vozili.

Kaj pa podobni dogodki drugih znamk? Najnovejši Subarujev podvig je prehitel presenetljivo parado Minijev, kjer se je pred leti zbralo 1450 avtomobilov znamke Mini, še vedno pa s številom udeležencev niso ujeli impresivnega festivala lastnikov avtomobilov Porsche - teh se je leta 2008 v Nemčiji zbralo kar 2325. Vsesplošni rekorderji v tovrstnih dogodkih pa ostajajo v Braziliji, kjer so ljubitelji avtomobilov Volkswagen leta 1995 na ceste postrojili kar 2728 primerkov originalnega, zračno hlajenega hrošča.

Subarujeva letošnja parada je bila sicer del jubilejnega srečanja z imenom Subiefest, udeležujejo pa se ga ljubitelji te avtomobilske znamke iz celotne Severne Amerike. Letos za dogodek niso prodajali vstopnic, ampak so sodelujoče prosili za donacijo dobrodelni organizaciji Feeding America.

Končne številke so bile tudi tu naravnost impresivne. Sodelujoči na Subiefestu so tako preko donacij plačali za kar 241.800 obrokov, dodaten prispevek pa bo dodala tudi ameriška divizija znamke Subaru, da bodo na koncu zaokrožili to številko na 500.000 obrokov, ki se bodo razdelili med dve javni kuhinji.

Še to – na letošnjem Subiefestu je znamka Subaru prvič predstavila naslednjo generacijo športnika Subaru BRZ, ki naj bi sicer na trg zapeljal do konca letošnjega leta.

Fotografije: Subaru USA