Pet atrakcij, ki si jih morate ogledati med dirko na otoku Man

Vse so vsaj nekako povezane z motociklizmom ali dirko, na svoj račun pa bodo zagotovo prišli ljubitelji starin.

Pet atrakcij, ki si jih morate ogledati med dirko na otoku Man (foto: Jure Šujica) Jure Šujica
16. 6. 2019

Motociklistična dirka na otoku Man je brez dvoma eden izmed najbolj spektakularnih in najbolj posebnih dogodkov v svetu avto- in motošporta. Ne le, da gre za verjetno najbolj nevarno še aktualno dirko na svetu, zanimivo je tudi njeno trajanje. Vsako leto namreč organizatorji dirki namenijo kar 14 dni: teden dni je namenjen vožnjam za trening in pa kvalifikacijam, drugi teden dni pa je namenjen dirkam, pri čemer je dirkam namenjen vsak drugi dan, vmesni čas pa je namenjen počitku in odmoru.

Tekom 14 dni, še posebno pa, ko je tako slabo vreme, kot smo ga doživeli letos zato obiskovalcem ostane kar nekaj časa za ogledovanje znamenitosti na otoku. Teh je sicer kar precej, zaradi česar smo se osredotočili izključno na tiste, ki so povezane z avtomobilizmom in motociklizmom, hkrati pa ne zajemajo same dirke. Ogled le-te je na primer iz glavne tribune ali pa izpred gostilne pri mostu Quarterbridge oziroma na zanki v kraju Ramsey skorajda nujen.

Isle of Man Motor Museum, Jurby

Največji avtomobilski in motociklistični muzej na otoku, ki hkrati velja tudi za uradni muzej same dirke se nahaja v nekdanjem hangarju Kraljevih zračnih sil v bližini opuščenega vojaškega letališča v kraju Jurby. Čeprav gre za relativno nov muzej – odprt je bil šele leta 2015 – pa je v njem moč najti preko 400 različnih vozil, ki sta jih oče in sin, Denis in Darren Cunningham zbirala zadnjih 30 let, zbirka pa se širi in posodablja še danes. Obiskovalci si tako lahko ogledajo zbirko motociklov (številni med njimi so se pojavili tudi na otoški dirki) do unikatnih avtomobilov, replik avtomobilov, tovornih vozil, avtobusov, parnih vozil in še bi lahko naštevali. Že ob prihodu v muzej vas bo tako pričakala triperesna deteljica motociklov znamke Honda, s katerimi je pred leti na dirkah motoGP nastopal Valentino Rossi.

Murray's Museum

Če je muzej v mestu Jurby svetleč, pompozen in ponuja veliko razstavnih eksponatov iz vseh vetrov, pa je Murrayjev muzej nekaj povsem drugega. Muzej, ki se nahaja na pol poti med Douglasom in Ronaldswayjem, kjer se nahaja letališče je v lasti Petra Murray-ja, ki bo vsakega obiskovalca povabil v svojo hišo, znotraj katere je skozi leta ustvaril bogato zbirko motociklov, delov, spominov, fotografij in vsega ostalega. Svoje k izredno domačemu počutju v muzeju dodajo še sporočila in podpisi obiskovalcev, med katerimi lahko opazimo tudi kakšno slovensko ime.

Avtomobilske dirke v Onchanu

Vsako leto poleg motociklističnih dirk na Manu organizirajo tudi avtomobilske dirke, ki potekajo po enaki trasi kot motociklistične dirke. A avtomobilske dirke, o katerih govorimo mi so nekaj povsem drugega. Dogajajo se namreč na lokalnem ovalu v Onchanu (blizu Douglasa), dirkači pa med seboj tekmujejo z avtomobili, ki so bolj kot ne primerni le še za na odpad, pri čemer pa vanje vseeno namestijo zaščitne kletke, ki sem in tja dejansko tudi pomagajo preprečiti kakšno poškodbo v primeru prevračanja. Vozniki se namreč na dirko podajo brez kakršnekoli milosti, zabava za gledalce pa je brez dvoma zagotovljena. K pestremu dogajanju na ovalu sicer prispeva še kaskaderska ekipa, poimenovana Purple helmets, katere člani gledalce zabavajo z najrazličnejšimi vragolijami na motorjih.

Bushy’s TT Village

Čeprav smo na začetku dejali, da se bomo osredotočili na dogajanje, povezano z motocikli, pa je vseeno potrebno omeniti Bushy-jevo vas. Tam so obiskovalci vsak večer, ko se dogajanje na cestah zaključi deležni različnih stojnic s hrano in pijačo, poleg tega pa je v sklopu prizorišča postavljen tudi oder, na katerem se odvijajo koncerti in drugi dogodki. 'Vrt' v središču Douglasa tako za 14 dni v času dirke postane glavno prizorišče za zabave želje obiskovalce, hkrati tega pa je ob izbranih dnevih s terase na obrobju vrta vsako leto moč spremljati tudi letalski šov akrobatske letalske skupine Red Arrows.

Bungalow

Medtem, ko glavnina obiskovalcev dirke dogajanje spremlja na cestah, ki potekajo skozi večja mesta otoka, pa se morajo najbolj zagrizeni ljubitelji dirke vsaj enkrat povzpeti na točko, imenovano Bungalow. Gre za predel, ki spada v sklop Gorske ceste in velja za eno izmed najvišje ležečih točk otoka. Tam po navadi veljajo tudi zelo težke vremenske razmere in večdnevna nizka oblačnost z meglo ter vetrom ki dosega in presega 100 kilometrov na uro ob slabih razmerah niso nič kaj običajnega. Do sem je sicer moč priti tudi s staro leseno železnico s pogonom na elektriko, ljubitelji dirke pa se bodo na tej točki ob opuščeni vojaški opazovalnici, ki je sedaj preurejena v okrepčevalnico lahko poklonili tudi rekorderju dirke po številu zmag, Joey-ju Dunlopu.