Piccolo bar: mali Piaggio, ki je postal prava zvezda porok in rojstnih dni

»La dolce vita«, bi lahko rekli ob pogledu na simpatični Piaggo Ape, ki sta ga Aleš Pfeifer in Tomaž Žavbi spremenila v pravi raj za ljubitelje penečega vina in podobnih pijač. Njun Piccolo, kakor sta poimenovala malčka na treh kolesih, namreč na porokah, rojstnih dnevih in ob obletnicah razveseljuje povabljence ter slavljence.

Piccolo bar: mali Piaggio, ki je postal prava zvezda porok in rojstnih dni (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
9. 3. 2022

Pogosto se zgodi, da se najboljše ideje porodijo takrat, ko jih najmanj pričakujemo. Aleš in Tomaž ne prihajata iz gostinskih vod, temveč poklicno plavata v povsem drugačnih sferah. Zato pa sta novembra 2019, po zanimivem »brainstormingu«, prišla do inovativne ideje. Odločila sta se, da bosta na malem Piaggu Ape ustvarila pravi pravcati bar.

Začela sta iskati trikolesnika, ki bi jima to omogočal, a ker je Slovenija vendarle majhna, prave veliko izbire ni bilo. Naletela sta na oglas gospoda iz Strunjana, ki mu je Piaggo dolga leta služil v vinogradu. Aleš in Tomaž nista odlašala, zgrabila sta priložnost in že naslednji dan je bil mali »Piccolo«, kot ga imenujeta danes, v njuni garaži. A to je le začetek imenitne zgodbe. 

Za začetek vaju moram povprašati, zakaj sta iskala prav Piaggo Ape?

Padel nama je v oči, ker je malo manjši. Nisva si želela kombijev, temveč sva iskala predvsem manjša prevozna sredstva, ki bo bolj priročna, zanimiva in praktična. Če se pokaže potreba, ga tako lahko zapeljemo celo v dvorano. Po spletu sva gledala primere iz tujine in našla nekaj primerov v Angliji, Nemčiji, nekaj tudi v Italiji. Po večini je šlo za Piaggo Ape, predelane tako, da so omogočali točenje penečega vina. In tako je padla odločitev.

V kakšnem stanju pa je bil vaš Piaggo Ape, ko ste ga prvič ugledali?

Iskala sva nekaj, kar bi potrebovalo le nekaj lepotnih popravkov, a se je projekt izkazal za precej bolj zahtevnega. Velik del Piagga smo morali renovirati, saj je bilo precej delov poškodovanih. Zaradi bližine morja in prisotnosti soli je bil veliko delov zarjavelih. Barva je bila v precej slabem stanju, tudi luči so bile polomljene. Če je bilo sprva mišljeno, da ga bomo le malce pobarvali in predelali, se je na koncu izkazalo, da bo projekt precej bolj obsežen. V celoti smo ga morali renovirati in sestaviti, zamenjali smo tudi zadnji plato, ki je bil v resnično slabem stanju ter ga nadomestili z novim. Samo prednji del je tako ostal, zadnjega pa smo v celoti zamenjali. Zavihala sva rokava in se lotila dela. Velik delež stvari sva naredila kar sama, pri tem pa so nama na pomoč priskočili številni prijatelji.

Kaj vse pa je bilo za vaše potrebe potrebno prirediti?

Zadnji del je v celoti izdelan na novo. Namestili smo dve pregradni steni in pritrdili napravo, ki hladi pijačo ter uredili prostor za sode. Iz njih smo napeljali cevi do pip, ki smo jih montirali na drugo stran vozila. Vozilo smo predelali tako, da celoten sistem poganja elektrika oz. po potrebi tudi agregat, za krajše dogodke pa ga lahko napolnimo kar doma. Peneče vino se nahaja v sodih, gre za slovensko kakovostno peneče vino Frizzantino iz Goriških Brd, ki zori v sodih. Prav zato smo tudi tu namenili uporabo 20 litrskih sodov iz katerih se vino steka v pipe. Poleg imamo še dve dodatni pipi, iz katerih lahko istočasno točimo še dve vrsti piva.

Se je malček izkazal za zaupanja vrednega?

Seveda, za zdaj nas še ni pustil na cedilu. A to ne pomeni, da si sami nismo nakopali težav. Tako smo na poroko v Goriška Brda prišli kar brez ključev. (smeh) Kar vroče mi je postalo, ko jih nikjer nisem našel. Na koncu smo vdrli v Piccola in ga spravili s prikolice ter ročno potisnili do njegovega mesta.

Predvidevam, da Piccola na lokacijo pripeljete s kakšnim večjim vozilom?

Seveda. Piaggo Ape ima namesto volana krmilo, ker pa ima zgolj 50 ccm, z njim ni mogoče dosegati večjih hitrosti. Ima tudi kar 450 kg, zato ni ravno najboljši kandidat za klance. Naložimo ga na prikolico in pripeljemo na lokacijo.

Koliko penečega vina letno pa stočite?

Uh, ta podatek pa mi ni znan. Z deli na našem Piccolu smo končali šele junija 2020, na našo veliko nesrečo pa je bila tista poletna sezona zaradi virusne situacije resnično slaba. Praktično nula. Tako smo bolj resno startali šele 2021, ko smo imeli kar nekaj porok, obletnic in rojstnih dni, pridružili smo se tudi Karavani okusov. Ker je za nami šele ena sama sezona res težko ocenimo, koliko vina se je stočilo.

Marsikoga bi prva nesrečna sezona odvrnila od dela, se strinjate?

Res je, dobra stran tega je, da nama Piccolo predstavlja le postranski dohodek, saj zaenkrat na ta račun še ni mogoče živeti. Oba imava namreč primarni službi, upava pa, da bo v prihodnosti kateremu omogočal tudi redno zaposlitev. Kot pravim, ker je bil to le popoldanski projekt, ni bilo težav. Počakala sva še eno leto in, ko se je pokazalo za izvedljivo, ga postavila na trg. Če imaš jasno vizijo ni težava počakati!

Kakšni pa so odzivi na vajinega Piccola?

Ljudje so nad njim resnično navdušeni, saj je nekaj prav posebnega. Gostom omogočamo, da si sami natočijo pijačo, kar je številnim v veliko veselje. V novembru sva bila deležna resnično lepih odzivov na Poročnem sejmu.

Zima se bliža h koncu. Kdaj pa začnete s sezono?

Prvo obletnico imamo že v začetku marca, intenzivneje pa se sezona začenja v maju. Predvidevam, da bo trajala tja do konca oktobra, pozimi pa Piccola pustimo počivati, saj so dogodki na prostem redkost.