'Podli' 911 prodan na dražbi, izkupiček presenetil tudi Michaela Bay-a

»Kako neumen sem bil, da ga nisem obdržal,« je režiser napisal ob fotografiji prodanega avtomobila.

'Podli' 911 prodan na dražbi, izkupiček presenetil tudi Michaela Bay-a (foto: David Newhardt/Meccum Auctions) David Newhardt/Meccum Auctions
17. 1. 2022

Da so klasični športni avtomobili lahko dobra naložba, je marsikomu že zelo dobro jasno. Med znamkami, pri katerih je rast cen najbolj gotova pa je tudi Porsche. Prav vsi njihovi športni modeli (Cayenne, Macan ali Panamera takšne usode verjetno ne bodo doživeli) namreč doživljajo rast cen, še toliko bolj pa zna njihovo vrednost dvigniti tudi slavna preteklost in cenjen nekdanji lastnik.

Preberite še: Eden najbolj znanih filmskih štirikolesnikov prihaja na dražbo. Takšna je njegova bogata zgodovina

Novembra smo tako pisali o tem, da bo ameriška dražbena hiša Mecum januarja na svoji prvi letošnji dražbi avtomobilov Kissimmee ponudila prav posebnega Porsche-ja 911. Gre namreč za avtomobil, ki je nastopil v prvem delu franšize Bad Boys, sicer pa je govora o modelu 911 Turbo letnik 1994, ki je bil v lasti Michaela Baya, režiserja omenjenega filma. Ta je avtomobil že pred časom prodal naprej, ob tem pa zanj zaslužil 60.000 ameriških dolarjev.

Slavno poreklo dodana vrednost

Prav zato je bil Bay toliko bolj presenečen, ko je izvedel, da se je njegov nekdanji avtomobil na omenjeni dražbi prodal za vrtoglavega 1,3 milijona evrov. Zagotovo gre za enega izmed najvišjih zneskov, kadarkoli iztrženih za takšnega Porscheja. Čeprav gre za klasičnega 911, je generacija 964 še vedno manj zaželena od predhodnika, 930 in naslednika 993, najbolje ohranjeni primerki pa tako beležijo vrednosti okrog 300.000 dolarjev (okrog 250.000 evrov).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michael Bay (@michaelbay)

Visoko prodajno ceno avtomobila je zato brez dvoma prineslo njegovo slavno poreklo (v kombinaciji z odličnim stanjem avtomobila), zato so se pod Bayjevo objavo tako začeli pojavljati komentarji, da bi se moral na dražbi pojaviti tudi Ferrari 550 Maranello iz drugega dela Podlih fantov. A glede na to, da 550 Maranello trenutno ne dosega rekordnih cen – dobro ohranjen primerek je mogoče kupiti že za okrog 60.000 evrov, se zdi, da za kaj takega še ni pravi trenutek.