Poglejte, kaj vas čaka ob srečanju z nemškimi policisti

Naročili so kar 55 novih oklepnikov, ki bodo v službi pri posebnih enotah za preprečevanje izgredov, posel je vreden skoraj sto milijonov evrov.

Poglejte, kaj vas čaka ob srečanju z nemškimi policisti (foto: Rheinmetall) Rheinmetall
15. 1. 2022

Nemška policija je pri podjetju Rheinmetall iz Duesseldorfa naročila večje število novih večnamenskih oklepnih vozil Survivor R. Gre za oklepnik, ki so ga razvili na osnovi MAN-ovega  štirikolesno gnanega tovornjaka z zmogljivim dizelskim motorjem, ki razvije 250 kilovatov oziroma 340 KM. Strašljivi novinec bo nadomestil  predhodnika, ki so ga predstavili pred davnimi 35 leti. Suvivor R je moral pred zmago na razpisu prestati številne težke preizkuse, med drugim vožnjo skozi ogenj.

Survivorja R so pri Rheinmetalu razvijali v sodelovanju s proizvajalcem posebnih vozil Achleitner, ki je podizvajalec pri projektu, končna montaža in dobava serijskih vozil pa poteka v Rheinmetallovem obratu v Kasslu. Nemška državna policija v Berlinu, Severnem Porenju-Vestfaliji in Saškem že uporablja dva primerka tega izjemno mobilnega in odlično zaščitenega vozila kot sredstvo delovanja svojih specialnih enot. Z obema bodo opravili obsežne teste, vključno s certificiranjem popolne zaščite. Dostava serijskih vozil naj bi se začela leta 2023 in naj bi bila končana leta 2026.

Rheinmetallu bo posel prinesel lep zaslužek, saj gre za vrednost skoraj 100 milijonov evrov, poleg tega je predvidena tudi razširitev pogodbe z dodatki za vzdrževanje in popravila ter logistično podporo za vozila.