Policista med rutinskim pregledom tovornjaka neprijetno presenečena

Policista postaje prometne policije Maribor sta v soboto popoldne na štajerski avtocesti pri Framu obravnavala voznika vlečnega vozila s priklopnim vozilom, na katerem je imel naloženo hlodovino. Po tehtanju sta ugotovila, da je skupina vozil z naloženo hlodovino za skoraj deset ton presegala največjo dovoljeno skupno maso.
 
 

Policista med rutinskim pregledom tovornjaka neprijetno presenečena (foto: Volvo) Volvo
10. 10. 2022

Policista sta vozniku iz okolice Celja, ki je samostojni podjetnik, izrekla predpisano globo v višini 1.800 evrov, vozilo pa zaradi presežene največje dovoljene skupne mase izločila iz prometa, so danes sporočili s Policijske uprave Maribor.

Ob tem so spomnili, da ta teden poteka evropsko usklajen nadzor tovornih vozil in avtobusov, v katerem policisti namenjajo posebno pozornost v cestnem prometu prav tovornim vozilom in avtobusom.

Preventivna akcija poteka pod okriljem evropske mreže prometnih policij Roadpol. "Neupoštevanje pravil, pa tudi nepazljivost, zmanjšana pozornost, utrujenost in posledično prepočasno odzivanje voznika, ki upravlja 40-tonsko vozilo, lahko pripelje do prometne nesreče s katastrofalnimi posledicami," opozarjajo policisti.

V devetih mesecih letos je bilo po podatkih Generalne policijske uprave 1840 prometnih nesreč z udeležbo tovornih vozil, od tega so jih vozniki tovornih vozil sami povzročili 1175. V teh nesrečah je umrlo pet voznikov tovornih vozil, 17 je bilo hudo in 95 lahko poškodovanih.

V enakem obdobju se je zgodilo 222 prometnih nesreč z udeležbo avtobusov, v katerih so bili trije vozniki avtobusa lažje poškodovani.

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč, ki jih povzročijo vozniki tovornih vozil in avtobusov, so nepravilni premik z vozilom, nepravilna stran in smer vožnje in neustrezna varnostna razdalja.