Porsche bo dirkalniku 935 vdahnil še nekaj več nostalgije

Kupci 77 vozil bodo poleg Martinijeve poslikave lahko izbirali še med sedmimi drugimi legendarnimi grafikami.

Porsche bo dirkalniku 935 vdahnil še nekaj več nostalgije (foto: Porsche) Porsche
20. 5. 2019

Leto 2018 je bilo za Porsche posebno. Nemška avtomobilska znamka je namreč praznovala 70. obletnico, zato je bilo celotno leto močno prežeto z zgodbami iz preteklosti in nostalgijo. Vse to na srečo številnih ljubiteljev, saj so se pri Porscheju odločili in izdelali kar nekaj prav posebnih avtomobilov in serij. Med njimi je ob tem veliko prahu dvignila tudi reinkarnacija nekdanjega dirkalnika Porsche 935, ki se ga je zaradi dolgega previsa prek zadnjih koles in velikega krilca nad njim prijel vzdevek Moby Dick.

Zgolj 77 vozil, zasnovanih na modelu 911 prejšnje generacije, bodo pri Porscheju izdelali, tako kot izvirniku oziroma avtomobilu, po katerem se je zgledoval, pa bodo tudi novincu namenili ime 935. To pa še ni vse. Porsche je namreč v preteklosti na dirkališčih puščal velik vtis tudi z barvnimi poslikavami svojih dirkalnikov, nekatere izmed njih pa bodo zdaj znova obudili. Za to se bo treba zahvaliti oblikovalcu Grantu Larsonu.

Vse po vrsti legendarne

»S pomočjo računalniške tehnologije smo obudili različna obdobja modela 935, pri čemer smo se najprej orientirali po poslikavi izvedbe Martini (v Martinijeve barve je bil sicer odet lani predstavljeni prototip, op. p.). Ne glede na to pa smo morali poustvariti prav vse grafične podatke, pri čemer smo si pomagali z navidezno resničnostjo, nato pa smo grafike prenesli na vozila. Naloga, ki je bila razburljiva že sama po sebi,« je dejal Larson.

Porsche je tako poleg že znane poslikave proizvajalca alkoholnih pijač Martini predstavil še sedem drugih grafik. Tako si bodo kupci nove generacije modela 935 – ki ga bo, mimogrede, dovoljeno uporabljati le na dirkališču – lahko omislili tudi v svetlo modri in rdeči barvni kombinaciji naftne družbe Gulf, zeleni barvi z rumeno-rdeče-vijoličnimi dodatki proizvajalca peči Vaillant ali pa rdeče-beli kombinaciji, v kakršno je bil odet Porschejev dirkalnik ekipe Salzburg, ki je leta 1970 osvojil dirko za 24 ur Le Mansa.