Veste, kaj pomenijo številke na zadnji strani vozniškega dovoljenja? Poznavanje vas utegne rešiti zadrege in stroškov

Gre za oznake, ki so poenotene po celotni Evropski Uniji, v večini primerov pa gre za omejitve, ki jih je potrebno nujno upoštevati.

Veste, kaj pomenijo številke na zadnji strani vozniškega dovoljenja? Poznavanje vas utegne rešiti zadrege in stroškov (foto: Profimedia) Profimedia
1. 1. 2022

Starejši vozniki oziroma vsi starejši od 30 let, ki ste svoj vozniški izpit opravili pri 18. letih se verjetno še spominjate papirnatih vozniških dovoljenj roza barve. Te so dobrih deset let nazaj nadomestile precej bolj priročne plastične kartice, ki so enotne po vsej Evropski Uniji, ki pa še vedno opravljajo enako vlogo, hkrati pa ponujajo tudi vse enake informacije – vključno z nekakšnimi oznakami, kodami, ki jih najdemo na zadnji strani dovoljenj pod stolpcem 12.

Marsikdo verjetno ne pozna pomena teh oznak, pri večini voznikov pa je ta stolpec celo prazen. In čeprav gre za oznake, zaradi katerih v avtošoli najverjetneje ne bodo izgubljali časa, pa je zelo dobro vedeti, kaj pomenijo vsaj nekatere izmed njih oziroma tiste, ki se nahajajo na vašem dovoljenju.

Omenjene oznake ali kode delimo na štiri skupine in sicer na kode omejitev zaradi zdravstvenih razlogov, kode za omejitve na vozilu, kode administrativnih omejitev in pa kode nacionalnih administrativnih omejitev, pri čemer ima večina dvo-ali tromestnih kod (ki označujejo posamezen sklop omejitev) še kopico podkod, ki natančno pojasnjujejo omejitev.

Vzemimo za primer kodo številka 01, ki je verjetno najpogosteje uporabljena, saj označuje sklop Korekcija vida oziroma zaščita vida (pripomočki za slepe in slabovidne), a sama po sebi ne pove kaj dosti, šele njena podkoda poda točno razlago. Oznaka 01.01. tako pomeni, da mora voznik za vožnjo uporabljati očala, oznaka 01.02. da mora voznik uporabljati korekcijske leče in tako naprej. Zanimiva v tem primeru je oznaka 01.06., ki pomeni, da voznik lahko uporablja ali očala ali leče.

Glavnih kod, ki se navezujejo na zdravstvene omejitve so sicer štiri (vezane na vid, sluh, okvaro ali odsotnost udov in druge zdravstvene omejitve, zaradi katerih ima voznik na primer določeno najvišjo hitrost, s katero lahko vozi ali pa oddaljenost od doma).

Največja skupina kod je na drugi strani vezana na predelave na vozilu. Teh je vsega skupaj 13, zajemajo pa številke od 10 do 51, deloma pa so povezane s kodami, vezanimi na zdravstveno stanje voznika. To nenazadnje pomeni, da lahko voznik upravlja zgolj z vozilom, ki ima narejeno predelavo v skladu s kodo na vozniškem dovoljenju. Če ima v dovoljenju zapisano kodo 30.06., pomeni, da mora biti vozilo opremljeno z dvignjenim podom.

Ostale kategorije omejitev so, kot je navedeno nekoliko višje, vezane na administrativne omejitve, večinoma pa gre za kode, s katerimi so vozniki praviloma dobro seznanjeni. Celoten seznam kod, podkod in njihovih razlag si sicer lahko preberete na tej povezavi.

Vsaj 200 evrov kazni

Omenjenih kod nikakor ne gre jemati z levo roko, saj so zanje zagrožene tudi precejšnje kazni. Tako vas bodo policisti lahko oglobili že v primeru, da boste namesto očal nosili kontaktne leče (ali obratno), oziroma ne boste uporabljal pripomočkov, predpisanih v vozniškem dovoljenju. Predpisana kazen za takšen prekršek je 200 evrov.

Precej višje so na drugi strani kazni, vezane na administrativne omejitve. Po 500 evrov je tako višina kazni za voznika, ki opravlja z vozilom, za katerega nima ustreznega vozniškega dovoljenja in osebo, ki mu je vozilo posredovala. V kolikor voznik pri tem opravlja pridobitveno dejavnost, je predvidema kazen v višini 1.000 evrov za voznika in 4.000 evrov za pravno osebo.

Kdaj pa pravzaprav lahko prejmemo kazen za katerega izmed zgornjih prekrškov? Čeprav se zdi, da omenjenim kodam policisti, vsaj med nadzorom prometa osebnih vozil pogosto ne namenjajo velike pozornosti, pa Maja Ciperle Adlešič, predstavnica Policije za odnose z javnostmi pravi, da naj bi policisti upoštevanje omenjenih kod preverjali vsakokrat, ob tem pa dodaja, da se na Policiji že odločajo tudi za poostren nazdor omenjenih kod.