Prekrški, za katere morda niste vedeli; ni vse le v alkoholu, mobilnih telefonih in preveliki hitrosti

V težave lahko pridete tudi zaradi pomanjkanja goriva v rezervoarju.

Prekrški, za katere morda niste vedeli; ni vse le v alkoholu, mobilnih telefonih in preveliki hitrosti (foto: 3DIM) 3DIM
7. 1. 2019

Ko govorimo o kaznih za prometne prekrške v Sloveniji, gre najpogosteje za kazni za prekoračitev hitrosti, uporabo alkohola in drugih prepovedanih substanc ter mobilnih telefonov med vožnjo. Te kazni so po navadi tudi najvišje (po mnenju številnih strokovnjakov celo previsoke), najhujši prekrški pa vas bodo lahko stali tudi vozniškega izpita. A tokrat ne bomo govorili o teh (seznam najpogostejših prekrškov in kazni si lahko preberete na tej povezavi), ampak o prekrških, za katere morda niti niste vedeli, da sploh obstajajo.

Oviranje prometa zaradi pomanjkanja goriva

Avtomobilski strokovnjaki že od nekdaj opozarjajo, da je vožnja 'na rezervi' lahko škodljiva za avtomobil, saj v tem primeru vozilo iz rezervoarja črpa usedline in nečistoče v gorivu, ki lahko škodujejo njegovemu delovanju in sistemu za dovod goriva. Vendar pa to ni edina težava, ki se lahko pojavi. Če na cesti ostanete brez goriva, vas policisti lahko oglobijo zaradi oviranja prometa. Če vam bo goriva zmanjkalo zunaj ali znotraj naselja – kjerkoli ni dovoljeno zaustavljati ali parkirati avtomobila – vas bodo za ta prekršek oglobili s 40 evri kazni. Ta znesek pa bo še enkrat višji, če vas bodo brez goriva ujeli na mostu, nadvozu ali v predoru.

Neočiščen led na steklih vozila in umazana ogledala

Pred vsako vožnjo pozimi moramo poskrbeti, da s svojega avtomobila odstranimo morebiten sneg in led, ki bi utegnil ogrožati varnost in zdravje drugih udeležencev v prometu. S tem sicer to zimo v Sloveniji (še) nimamo težav, kljub temu pa se temperature čez noč lahko spustijo pod ledišče, zaradi česar moramo zjutraj strgati led s stekel vozila. Neočiščena stekla namreč zmanjšujejo preglednost iz vozila, enako pa velja za umazana ogledala. Policisti takšno vozilo izločijo iz prometa (stekla je pred nadaljevanjem vožnje treba temeljito očistiti), kazen za voznika pa znaša 200 evrov.

Neočiščena registrska oznaka

Ko smo že ravno pri čiščenju; na splošno so ceste v zimskem času precej bolj umazane kot sicer, posledično pa so umazani tudi avtomobili. Umazaniji so še posebej izpostavljene avtomobilske registrske oznake. A umazano cestišče nikakor ne bo dober izgovor, ko vas bodo policisti ustavili zaradi nečitljive registrske oznake. Te morajo biti namreč dovolj čiste, da jih je mogoče brez težav že na daleč prebrati. Če je registrska oznaka nečitljiva (ali poškodovana, upognjena, prekrita ali zakrita), kršiteljem grozi 200 evrov globe.

Dolgotrajno puščanje vozila v prostem teku

V veliki meri pa je z zimo in nizkimi temperaturami povezan še četrti prekršek, za katerega morda niste vedeli, da obstaja: stanje na mestu v prižganem vozilu. Veliko voznikov namreč še posebej pozimi zjutraj pred odhodom od doma svoje avtomobile segreva v prostem teku. Zakon o pravilih cestnega prometa na drugi strani prepoveduje mirovanje vozila na istem mestu s prižganim motorjem več kot tri minute. Kazen za tovrsten prekršek znaša 80 evrov, je pa res, da to velja zgolj v primeru, da je vozilo udeleženo v javnem prometu. Če je vaš avtomobil v prostem teku prižgan na dvorišču vaše hiše, stanovanjskega bloka ali pa službe več kot tri minute, s tem še niste v prekršku.