Premierni nastop v italijanskem prvenstvu formule X Aprilia kronala z zmago in rekordom proge

Aprilia je v juniju z revolucionarnim dirkalnikom Griiip G1 premierno nastopila na dirki italijanske serije formula X, kjer je dirkač Yarin Stern v soboto s časom 1:04.2 postavil rekord proge Varano de' Melegari, v nedeljo pa na dirki tudi zmagal.

Premierni nastop v italijanskem prvenstvu formule X Aprilia kronala z zmago in rekordom proge (foto: Aprilia) Aprilia
26. 7. 2017

Italijanski proizvajalec motorjev se je v svet enosedežnih dirkalnikov podal na popolnoma svoj način. Dirkalnik so sestavili v sodelovanju z Izraelskim podjetjem Griiip, ki je dobavilo šasijo za dirkalnik. Le ta je narejena v Italiji, cevni okvir pa je že v osnovi namenjen za vgradnjo pogonskih agregatov, ki se nahajajo v motociklih. To se je posledično kot idealna rešitev, saj je Aprilia vanj vgradila 1000-kubični agregat iz motorja RSV4.

Kako revolucionarna je rešitev Aprilie pokaže primerjava njihovega dirkalnika s preostalimi dirkalniki v konkurenci. Tudi slednji sicer uporabljajo pogonske agregate z delovno prostornino enega litra, so pa to prečno postavljeni linijski štirivaljni motorji, katerih pogon je na zadnji kolesni par speljan preko verige. Apriliin agregat ima na drugi strani valje postavljene v formaciji V in pod relativno majhnim kotom 65°, pogon pa je na zadnji kolesni par speljan preko kardanskega droga.

Aprilia Griiip G1

Uspeh kot odlična popotnica in razlog za nadaljnje sodelovanje

Obe podjetji nameravata nadaljevati sodelovanje in nastopati v omenjeni dirkaški seriji. Aprilia je tudi že napovedala, da bo v omenjeni motor, s katerim so v preteklosti med drugim osvojili že sedem naslovov svetovnega prvaka v motociklističnem razredu superbike, še naprej razvijala in ga dodatno prilagajala zahtevam enosedežnih dirkalnikov formule x, katere namen je zaradi nizkih stroškov, potrebnih za udeležbo omogočiti dirkanje z enosedežnimi dirkalniki omogočiti kar največjemu številu dirkačev in ekip.

Jure Šujica

Foto: Aprilia

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri