Prvi avtonomni avtomobil tretje stopnje naj bi prišel iz Japonske

Prehiteli naj bi tudi znamko Tesla, saj njihov Autopilot ne dosega standardov za tretjo stopnjo.

Prvi avtonomni avtomobil tretje stopnje naj bi prišel iz Japonske (foto: Honda) Honda
11. 11. 2020

Na šeststopenjski lestvici avtonomnih tehnologij je preskok iz druge na tretjo raven zagotovo največji. Gre namreč za stopnjo, ki avtomobilom že omogoča, da avtomobili, pa čeprav v omejenem obsegu že lahko povsem samostojno spremljajo promet in lahko vozijo v vsakdanjem prometu brez vpletanja voznika. Tudi zato je na trgu že veliko proizvajalcev, ki so povsem osvojili tehnologije druge stopnje, medtem ko avtonomnih avtomobilov ne ponuja še noben proizvajalec. A tudi ta dan kot kaže ni ravno daleč.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters naj bi namreč ledino na tem področju orala Honda. Japonski avtomobilski proizvajalec naj bi namreč pripravljal posebno izvedbo svojega najprestižnejšega modela Legend, ki bo opremljen z vso potrebno opremo za avtonomno vožnjo tretje stopnje. Avtomobil naj bi bil sicer za vstop na trg pripravljen še pred koncem marca prihodnje leto.

Da Honda misli povsem resno in da so v podjetju resnično pripravljeni na velik korak naprej dokazuje tudi varnostni certifikat, ki ga je danes Hondi oziroma tehnologiji za avtonomno vožnjo 'Traffic Jam Pilot' podelilo japonsko ministrstvo za transport. Uporaba tega sistema bo voznikom posledično dovolila da med vožnjo povsem prepusti nadzor vozilu in odmakne pogled s ceste. Dosežek Honde na ministrstvu sicer pozdravljajo in dodajajo, da je razvoj avtonomnih vozil eden izmed najučinkovitejših načinov za zmanjšanje števila prometnih nesreč.