Prvoaprilske potegavščine avtomobilskih proizvajalcev

Od pogona na čebelji vosek do električne polnilnice ... Avtomobilski proizvajalci so si znova dali duška.

Prvoaprilske potegavščine avtomobilskih proizvajalcev (foto: Proizvajalci) Proizvajalci
2. 4. 2019

Prvi april je dan šaljivcev in dan, ko si dajo duška tudi kreativni oddelki za odnose z javnostmi pri posameznih znamkah. Nekateri izmed njih se tako potrudijo, da se človek celo vpraša, ali ne gre morda vseeno za pravo novico, spet drugi pa gredo prek vseh meja in tako hitro postane jasno, kam pes taco moli. Za vas smo pripravili nabor petih primerov letošnjih potegavščin.

Range Rover

Britanska znamka je objavila novico, da je postavila najbolj odročno polnilno postajo na Škotskem. Ta naj bi bila na otoku Skye in naj bi bila od najbližje ceste oddaljena 15 milj oziroma slabih 25 kilometrov. Do nje naj bi hibridni Range Rover P400e prišel brez težav, razdalja do nje in nazaj na cesto pa naj bi znašala ravno toliko, kolikor znaša njegov električni domet. Novico o novi polnilnici so opremili celo s (fiktivno) fotografijo te, jasen znak, da gre za potegavščino, pa je video posnetek potegavščine iz leta 2011, s katero so pri Range Roverju pospremili 'novico'.

BMW

S hibridi oziroma inovativnim polnjenjem avtomobilov z električno energijo pa so se včeraj ukvarjali tudi pri BMW-ju. Razvili naj bi namreč prav posebno avtomobilsko barvo, ki naj bi vsebovala 'revolucionarno fotovoltaično tehnologijo'. Ta naj bi bila zmožna vsrkavati lunino svetlobo in jo nato pretvarjati v električno energijo, s tem pa bi bilo mogoče hibridne in električne avtomobile čez noč brezplačno polniti brez uporabe električnih polnilnic in priključkov. Žal pa vsaj za zdaj to še ni mogoče.

Audi

Ne le novega načina polnjenja, temveč kar povsem novo gorivo pa naj bi 'iznašli' pri Audiju. Električnega športnega terenca z oznako b-tron naj bi tako poganjal kar povsem običajni čebelji med. A koncept naj ne bi bil brez težav. Kot naj bi poročal Imker Honig (prevedeno: 'Čebelar Med'), vodja Audijevega oddelka Komplett Geschminkt (prevedeno: Popolnoma izmišljeno), naj bi se namreč pojavljale težave s čebelami, katere naj bi avtomobil izredno privlačil, še posebej rade pa naj bi se zadrževale v bližini odprtine za točenje 'goriva'.

Škoda

Prvoaprilska 'novica' Škode se je pravzaprav zdela še najbolj verjetna. Češka znamka, ki je namreč trenutno sredi faze lansiranja novega modela Scala na evropski trg, je pri novincu uvedla zanimivo novost: navajanje imena modela z velikim napisom tik pod steklom prtljažnih vrat. Ta napis pa naj bi bilo mogoče povsem personalizirati in tako na primer namesto imena Scala na zadek vozila postaviti svoje ime. Zanimiva poteza je morda naletela na dober odziv potencialnih kupcev, saj je Škoda to informacijo danes zavrnila po uradni poti, z izjavo, da gre le za potegavščino.

Fiat

Italijanska znamka naj bi ob deseti obletnici britanske humoristične serije 'The inbetweeners' izdelala posebno serijo modela Panda z oznako 'Hawaii' special edition. Obarvana v rumeno barvo (in rdečimi vrati na levi strani) naj bi spominjala na Fiata Cinquecento iz omenjene serije, pri čemer pa naj bi po njem povzela tudi litrski bencinski motor. Šlo naj bi za popoln prvi avtomobil vsakega najstnika, mamljiva pa naj bi bila tudi njegova cena, po zaslugi katere naj bi starši otrokom kupili »najvrednejše darilo, ki ga bodo kadarkoli dobili.« No, na koncu se je izkazalo, da gre vendarle za (nekoliko prikrito) prvoaprilsko šalo.