Registrske oznake po svetu: tukaj imate seznam VSEH različnih!

Med njimi boste našli tudi jugoslvanske registrske oznake iz obdobja po Prvi svetovni vojni!

Registrske oznake po svetu: tukaj imate seznam VSEH različnih! (foto: Profimedia) Profimedia
6. 6. 2022

Registrske oznake so že skoraj tako dolgo prisotne na avtomobilih, kolikor dolgo le-ti vozijo po cestah. Njihov namen je jasen: da preprosto pomagajo pri identifikaciji različnih (na prvi pogled enakih) avtomobilov in vodenju evidence. Običajno ne gre za ravno estetski dodatek avtomobilu, zaradi česar številni nanje gledajo kot na nujno zlo.

Spet drugi posamezniki na uporabo registrskih oznak gledajo nekoliko drugače. Zakonodaja v Slovenij namreč omogoča, da registrske oznake 'personaliziramo'. To pomeni, da lahko naročimo po meri izdelano registrsko oznako z napisom po želji. Nekateri nanje napišejo svoja imena, drugi imena svojih podjetij, spet tretji pa zgolj kakšen zabaven pripis.

Preberite še: Izgubljena prikožnost za Slovenijo? Vzhodna soseda gradi moderno avtomobilsko tovarno

Sicer pa se registrske oznake po svetu med državami močno ločujejo, kar pomeni, da boste brez večjih težav ločili registrsko oznako Slovenije od nemške, ali pa recimo britanske, ameriške in tako naprej.

Kakšne so registrske oznake različnih držav po svetu pa si lahko že nekaj časa ogledate na spletni strani World Licence plates. Gre za spletno stran, na kateri se nahajajo registrske oznake bolj ali manj vseh držav po svetu, tudi tistih, ki v mednarodni skupnosti sploh niso priznane. Hkrati lahko v zbirki najdete tudi registrske oznake nekdanjih držav, kot je Jugoslavija. Najstarejša registrska označba s področja Slovenije tako sega v leto 1938.

Prve registrske oznake so se sicer pojavile v Parizu, že davnega leta 1893, prva država, ki je uzakonila njihovo uporabo pa je bila leta 1898 Nizozemska.