Dobrih 4.000 km dolg reli skozi Saharo, katerega se lahko udeležijo le ti mali francoski avtomobili…

18. 5. 2024 | Nika Arsovski
Deli
Dobrih 4.000 km dolg reli skozi Saharo, katerega se lahko udeležijo le ti mali francoski avtomobili… (foto: Instagram)
Instagram

Bi se podali na reli za volanom enega najbolj dostopnih francoskih malčkov?!

Ob misli na reli si običajno predstavljamo zmogljiva in trpežna vozila, ki se spopadejo z divjo in nepredvidljivo pokrajino, džunglo ter peskom. A "Twing Raid", več kot 4.000 km dolga preizkušnja v slogu relija Dakar, ki vodi skozi Saharo, bo vaše predstave dodobra pretresla. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Twing Raid (@twing_raid)

Ideja o tem, da bi organizirali reli v slogu slovitega Dakarja, a v tem primeru z enim najcenejših francoskih avtomobilov je tako postala realnost. Kar 250 dvočlanskih ekip se je namreč podalo na 2.500 milj dolgo pot (4.023 km) po puščavi in sicer v majhnem in ekonomičnem Renault Twingu prve generacije. 

Pot skozi Saharo

Sam dogodek se je pričel že v Španiji, s pregledom udeleženih avtomobilov, preden so le te prepeljali v Maroko, kjer začenjajo nekaj tisoč kilometrov dolgo pustolovščino. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Twing Raid (@twing_raid)

 »Bil je čas, da tej ikoni iz 90-ih damo svoj priložnost,« je ob tem povedal ustanovitelj dogodka Jeoffrey Decoupigny ter dodal: »Kot zanesljiv, lahek in poceni je Twingo 1 popoln za prečkanje Sahare." Twingo je bil svoj čas nadvse priljubljen tudi pri nas, a predvsem med tistimi, ki so živeli v urbanih središčih, saj so lahko avtomobilskega malčka stisnili v vsako prosto parkirno mesto. 

Na pot se je podalo več kot 200 Renaultov Twingov, ki so krenili iz Marakeša na pot po puščavi. Udeleženci so se na pot odpravili tudi z dobrodelno noto, saj so mimoidočim delili hrano, higienske izdelke in šolske potrebščine. To so stvari, ki jih je na maroškem podeželju težko dobiti. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Twing Raid (@twing_raid)

Ker Renault Twingo ni ustvarjen za reli, so se organizatorji potrudili in v vseh nočnih kampih organizirali mehanično podporo. Tekmovalci pa morajo vse orodje in dele voziti seboj. Če bi želeli tudi sami sodelovati v Twing Raidu, se lahko prijavite na prosta mesta za 2026. Verjeli ali ne, vsa mesta za naslednje leto – 2025 so namreč že zasedena!

Preberite še:

Novo na Metroplay: Po svetu kulinarike in nazaj domov | Jorg Zupan