Rolls-Royce predstavlja osveženo podobo slovitega kipca Spirit of Ectasy

Najstarejša še aktivna britanska avtomobilska znamka Rolls-Royce pogumno vstopa na trg elektrifikacije. Septembra 2021 so oznanili začetek razvoja prvega povsem električnega avtomobila te prestižne znamke Spectre, ki je prvi korak do načrtovane elektrifikacije celotne lastne linije do 2030. Z novo pridobitvijo pa se spreminja tudi podoba zaščitnega znaka Spirit od Ectasy.

Rolls-Royce predstavlja osveženo podobo slovitega kipca Spirit of Ectasy (foto: Rolls-Royce) Rolls-Royce
17. 2. 2022

Že več kot stoletje avtomobile prestižne znamke Rolls-Royce krasi zaščitni znak Spirit of Ectasy, ki pa bo z vstopom na trg električnih avtomobilov očitno dobil novo podobo. Baletna plesalka, izdelana na pobudo barona Johna Montaguja, ki je svojemu varovancu Charlesu Robinu Sykesu naročil oblikovanje kipca, s katerim bi lahko okrasil svojega novega Rolls-Royca, je lani obeležila 110 jubilej. Pri Rolls-Royce sprva nad kipcem niso bili najbolj navdušeni, kljub temu pa so 6. februarja 1911 kipec uradno registriral kot intelektualno lastnino. Vse ostalo je zgodovina.

Septembra 2021 so pri prestižni britanski znamki oznanili prvi povsem električni model poimenovan Spectre, ki bo luč sveta ugledal v drugi polovici 2023. V znamki Rollce-Royce, ki sicer spada pod Münchenski avtomobilski koncern BMW, želijo do konca desetletja elektrificirati celotno avtomobilsko linijo. Duh ekstaze, kot se glasi slovenski prevod imena kipca, pa bo z elektrifikacijo znamke doživel preobrazbo.

Boginja hitrosti, ki že več kot stoletje krasi avtomobile prestižne znamke, bo zavoljo nove aerodinamične oblike Spectra tudi sama deležna nekaterih posodobitev. Nova podoba kipca bo nižja, bolj graciozna in posledično bolj aerodinamična.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rolls-Royce Motor Cars (@rollsroycecars)

V praksi to pomeni, da bo za nekaj milimetrov nižja od dosedanje. Kipec, ki trenutno meri 100.01 mm bo odslej visok le še 82.73 mm. Pri Rolls-Royce so boginjo hitrosti subtilno tudi preoblikovali, tako so plesalkine plapolajoči halji, ki jih ljudje pogosto zamenjajo za krila, prilagodili zakonitostim aerodinamike in ju istočasno naredili bolj resnične.

Preberite še: Skrivnost najbolj znane baletne plesalke je stara 110 let

Spreminja se tudi položaj plesalke, če je le ta doslej stala z nogama trdno na tleh, bo odslej ena noga postavljena pred drugo, telo bo spuščeno nižje, oči bodo usmerjene naprej. Pri prestižni znamki poudarjajo, da so zavoljo tovrstnih minimalnih sprememb uspeli zmanjšati koeficient upora in posledično dosegli boljšo aerodinamičnost, z nadaljnjimi spremembami pa bi radi rezultate še izboljšali. Posodobljeno obliko kipca bodo ob končni podobi uporabili na vseh modelih prestižne znamke, pa tudi na vseh prihodnjih modelih.