Škoda uvaja prepoved kajenja v domači tovarni

Ukrep bo sledil enaki potezi v indijski tovarni, bo pa vodstvo zato zaposlenim na različne načine pomagalo pri odvajanju od kajenja.

Škoda uvaja prepoved kajenja v domači tovarni (foto: Škoda) Škoda
4. 8. 2021

Kajenje velja za eno izmed najbolj zdravju škodljivih razvad, ki hkrati lahko zaradi posledičnih 'cigaretnih pavz' tudi zmanjšuje produktivnost zaposlenih na delovnem mestu. Že nekaj let se tako družba na različne načine trudi prepričati kadilce, da opustijo navado in trenutna zdravstvena situacija v svetu temu vsekakor pride prav. V boj proti zmanjšanju kajenja med svojimi zaposlenimi so tako stopili tudi pri podjetju Škoda.

Češka avtomobilska znamka je namreč v času, ko še vedno čutimo posledice izbruha epidemije Covid-19  storila nov radikalen korak in napovedala, da bo celotno poslopje v kraju Mlada Boleslav spremenila v območje, kjer bo kajenje povsem prepovedano, s čimer bodo sledili tovarnam v Indiji, kjer je bil ta ukrep že sprejet. Tako bodo iz poslopij umaknili tudi vse kadilnice in druge prostore, kjer je bilo kajenje doslej dovoljeno.

Kot pojasnjuje generalni direktor znamke Škoda, Thomas Schäfer je zdravje zaposlenih ena izmed prioritet vodstva znamke, zaradi česar nameravajo postati podjetje, kjer bo kajenje povsem izkoreninjeno. Na ta način želijo motivirati zaposlene k čim bolj zdravemu in trajnostno naravnemu življenjskemu slogu. Hkrati naj bi na ta način odpravili razlike med kadilci in nekadilci, pa tudi pripomogli k zmanjšanju odpadkov.

Omenjene odločitve pa vodstvo Škode ni sprejelo na lastno pest, pač pa v sodelovanju s sindikatom delavcev KOVO, poleg tega pa nameravajo zaposleni pomagati pri odvajanju od kajenja. To naj bi pravzaprav preko programa 'Lungs Matter' počeli že sedaj, med drugim tudi s pomočjo nikotinskih nadomestkov in svetovanja pri strokovnjakih, kar podjetje podpira v celoti.