Je to komplet najdražjih platišč na spletu? Zanje bo potrebno odšteti toliko kot za manjši avtomobil

Prodajalcu gre na roko dejstvo, da gre za izredno redek komplet enega najbolj zaželenih vozil znamke BMW.

Je to komplet najdražjih platišč na spletu? Zanje bo potrebno odšteti toliko kot za manjši avtomobil (foto: BMW) BMW
19. 9. 2022

BMW M1 velja za enega najbolj zaželenih avtomobilov znamke BMW, pa tudi enega najbolj redkih. Športnik, ki se je rodil v sodelovanju med BMW in Lamborghinijem (pri čemer je italijanska znamka naposled odstopila od projekta), je bil med letoma 1978 in 1981 izdelan v le 453 primerkih. Očitno je avtomobil celo tako zaželen, da so bogato ocenjene tudi nekatere njegove najbolj prepoznavne komponente.

Avtomobil je bil, kot rečeno, razvit s pomočjo Lamborghinija in podjetja Dallara, obliko pa mu je dal sloviti oblikovalec Giorgetto Giugiaro. A italijansko poreklo se tu še ne konča. Za njegova prepoznavna platišča so namreč poskrbeli pri podjetju Campagnolo, ki je tedaj izdelovalo platišča za številne prepoznavne avtomobilske znamke, pa tudi za dirkalnike F1. Komplet teh koles pa se je sedaj pojavil tudi na spletni strani platforme eBay.

Preberite še: So pri Renaultu pravkar napovedali novo "Petko" Turbo?

A če ste mislili, da boste do njega prišli poceni, se še kako motite. Dovolj ne bo niti tisoč evrov za posamezno platišče. Prodajalec je namreč postavil ceno 18.700 dolarjev za celoten komplet (približno toliko evrov ob trenutnem menjalnem tečaju), za dodatnih 950 dolarjev pa je komplet pripravljen poslati tudi v Evropo. Za ta znesek boste danes brez težav kupili tudi kakšen povsem nov avtomobil segmenta B.

Ob tem se seveda postavlja vprašanje, kaj se je zgodilo s preostankom avtomobila, a prodajalec tega podatka žal ne razkriva. Le domnevamo lahko, da je bil na avtomobil nameščen kak drug model platišč, še posebej, če je bil avtomobil predelan v dirkalnik, originalni set platišč pa je bil shranjen in pozabljen v kakem skladišču. Tej teoriji govorijo v prid tudi originalne pnevmatike, nameščene na platišča. Če se morda zanimate za nakup, sledite povezavi, ki vam jo prilagamo.

Čeprav gre za enega najdražjih kompletov platišč trenutno na spletu, se je na isti platformi pojavila še nekoliko dražja, če ne že kar bizarna ponudba za rabljena kolesa. Neko podjetje iz ZDA je namreč na trgu ponudilo par zadnjih platišč znamke Fuchs za Porsche 911 RSR iz leta 1972. A pozor: platišči se prodajata ločeno, za vsako pa boste morali odšteti kar 13.995 dolarjev ali skoraj 28.000 dolarjev za obe platišči. Brez sprednjega para! Oglas najdete na tej povezavi.